Vakuudeton laina vai luotto – sanastoa raha-asioihin liittyen

Lainasanastoa lienee liian vähän netissä, siksi päätimme blogissamme tarttua monia kuluttajia askarruttaviin termistöihin, Selitämme ne auki sinulle alta. Voit myös tutustua helppoihin tapoihin ottaa lainaa netistä nopeasti ja hyvillä eduilla. Selitämme alla niin vakuudettoman lainan, kuin myös perusasioita, kuten luottotiedot tai -kortit.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina tarkoittaa lainaa, jonka hakemiseen tai saamiseen ei tarvitse minkäänlaisia vakuuksia. Päinvatoin kuin vakuudellisen lainan kanssa, jossa lainan ottajan täytyy tarjota jonkinlainen vakuus, kuten vaikkapa asunto tai ulkopuolinen takaaja. Vakuudetonta lainaa saa siis hakea henkilö, jolta ei välttämättä vaadita omaa omaisuutta. Tämänkaltaista, kulutusluotoksikin kutsuttua lainaa haettaessa ei hakijalla tarvitse olla isoa omaisuutta, eikä takaajiksi lupautuneita ihmisiä tukenaan. Vakuudettoman lainan kanssa ei lainan tarjoaja siis hakijalta tällaisia asioita edellytä. Rahoituskohde tai saatava riittävät luoton vakuudeksi.

Kulutusluotto

Kulutusluotto, joka tunnetaan myös nimellä käyttöluotto, on normaalisti lyhytaikainen, alle 5 vuoden laina. Kulutusluotto on kuin vakuudeton laina eli omaisuutta tai takaajaa ei edellytetä lainan vakuudeksi. Lainasummat ovat yleensä noin muutamia tuhansia euroja.

Pikavippi

Pikavippi on myös vakuudetonta lainaa. Pikavippi on määrältään yleensä pienempi kuinkulutusluotto. Lainasummat pyörivät yleisesti noin 50-400 euron liepeillä. Lainaa voi useimmiten hakea joko tekstarilla tai lainantarjoajan nettisivujen kautta.

Luottotiedot

Luottotiedot kertovat henkilön taloudellisesta asemasta sekä myös henkilön maksukyvystä. Mikäli maksuvaikeuksia esintyy, voi kyseiselle henkilölle tulla maksuhäiriömerkintä hänen luottotietoihinsa. Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä aina merkitse sitä, etteikö lainaa voisi saada. Tilanne riippuu hyvin pitkälti maksuhäiriön vakavuudesta sekä henkilön talouden kokonaistilanteesta. Vakuudeton laina ei kuitenkaan onnistu. Myös esimerkiksi asuntolainaan tarvitaan normaalia enemmän vakuuksia, kuten vaikkapa takaajia. Maksuhäiriömerkintä saattaa vaikuttaa myös lainan korkoon.

Lainaa ilman luottotietoja

Luottotietojen menettäminen sitten taas tekee lainan saannista lähes mahdotonta. Oli kyseessä sitten minkälainen luotto tai laina tahansa, lainaa tarjoava yhtiö tarkistaa automaattisesti lainanhakijan luottotiedot ennen lainan myöntämistä.

Lainan lyhennys

Lainan lyhennys tarkoittaa lainan takaisinmaksua. Takaisinmaksu koostuu kahdesta osasta:

  1. Lainan lyhennyksestä, jota maksaessa alkuperäinen lainan määrä vähenee.
  2. Korosta, jolla tarkoitetaan lainan antaneen pankin/rahoituslaitoksen omaa lainanhoito-osuutta. Korko määräytyy aina lainan myöntäjän ja vallitsevan korkotilanteen mukaan.

Annuiteettilaina

Annuiteettilaina on sitä kun maksuerät ovat lainan alussa samansuuruiset joka kuukausi. Maksuerät pitävät sisällään lainan lyhennykset sekä korot. Koron vaihtelu vaikuttaa annuiteettilainan laina-aikaan.

Tasaerälaina

Tasaerälaina on toisenlainen nimitys annuiteettilainasta eli samaan tapaan tasaerälainassa kuukausittaiset maksuerät ovat saman suuruisia joka kerta. Tämä vakiosuuruinen kuukausittain maksettava erä sisältää siis myös lainaa lyhentävän osan sekä korot. Mikäli korkotaso nousee, laina-aika kasvaa, mutta kuukausierä pysyy aina ennallaan.

Tasalyhenteinen laina

Tasalyhennyslaina tarkoittaa sitä, kun lainapääomaa lyhennetään aina samansuuruisilla summilla. Samalla korko laskee ajan kuluessa sekä laina summan pienentyessä. Tasalyhennyslainassa maksuerät koostuvat lyhennysosista, jotka ovat aina samat, sekä kertyneestä korosta.

Tulo- ja menoarvio

Tulo- ja menoarvio on tarkistus, joka tehdään monesti ennen lainan myöntämistä. Tulo- ja menoarvio on hyvä tapa tarkastaa omaa lainanmaksukykyä. Tulojen ja menojen arviota kutsutaan myös nimellä budjetti.

Maksuaikakortti

Maksuaikakortilla tarkoitetaan maksukorttia, jolla ostettaessa maksu ei veloitu tilitä vaan kuukausittaisella laskulla, joka tulee säännöllisesti kortinhaltijalle. Yleisimmät maksuaikakortit ovat Visa ja Mastercard.

Luottokortti

Luottokortti on myös maksukortti. Sen avulla käyttäjä saa luottoyhtiöltä ostoksiaan varten luottoa. Moni luottokortti on voimassa monissa eri maissa – tämä helpottaa suunnattomasti vaikkapa lomamatkojen ostoksilla käyntiä.

EKP (Euroopan Keskuspankki)

EKP eli Euroopan keskupankki on määräävä elin Euroopan talous- ja rahaliitossa. EKP:n päämaja on Frankfurtissa. Sen keskeinen tehtävä on EU:n yhteisen rahan vakauden varmistaminen rahaliitossa.

Ohjauskorko

Ohjauskorolla tarkoitetaan Euroopan keskuspankin (EKP) määräämää koron tasoa. Sen avulla Euroopan keskuspankki pyrkii vaikuttamaan niin valuuttaan, kuin myös valuutta-alueen talouteen. Ohjauskorko on se joka määrittää ”rahan hinnan”.

RATA (Rahoitustarkastus)

RATA eli Rahoitustarkastus on viranomaistaho, jonka valvonnassa ovat pankit, luottolaitokset ja arvopaperiyritykset (kuten rahoitusyhtiöt, sijoituspalveluyritykset, pörssit ja arvopaperikeskukset).

Suomen Pankki

Suomen Pankki on yhtä kuin Suomen keskuspankki. Se on Euroopan keskuspankin eli EKP:n jäsenenä keskuspankkijärjestelmässä. Suomen pankki on perustettu vuonna 1811, mikä tekee siitä maailman neljänneksi vanhimman keskuspankin.

OMX

OMX AB on ruotsalais-suomalaisessa omistuksessa oleva yhtiö. Se omistaa sekä operoi niin Pohjoismaissa, kuin myös Baltian maissa toimivia pörssejä. Yhtiö muodostui vuonna 2003, kun Tukholman pörssin omistanut OM AB sekä Helsingin pörssin omistanut HEX Oyj yhdistyivät.

Myös yrityslainaa saa netistä nopeasti, lue siitä lisää täältä.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.