Hirsirakentaminen edelleen suosittua loma-asuntojen suhteen

Last updated on 11.4.2024

Jopa seitsemän kymmenestä lomarakentajasta valitsee hirren materiaalikseen. Suomi on aina ollut hirsirakentamisen luvattu maa, etenkin ennen toista maailmansotaa jolloin hirsirakentamisen valtakausi oli parhaimmillaan. Sotien jälkeen rankarakenteet alkoivat vallata rakennustyömaita. Nykyaikana hirsirakentaminen on taas kasvattanut suosiotaan. Perinteinen hirsirakentaminen on yhdistetty modernin hirsirakentamisen kanssa ja tämä yhteispeli synnyttää Suomeen kestäviä ja tyylikkäitä pytinkejä. Lomarakentajista jopa siis 70% päätyy vuosittain rakennusmateriaalivalinnassaan hirteen.

Perinteinen hirsirakentaminen edelleen suosittua - joka seitsemäs lomarakentaja valitsee hirren materiaaliksi

Hirsi rakennusmateriaalina

Suomalainen hirsirakentaminen suosii yleisesti mäntyä puulajinaan, tosin myös kuusipuu on käytetty materiaali hirsirakennuksia ajatellen. Toki muistakin puulajeista on silloin tällöin tehty hirsitaloja, mutta kyseessä on useimmiten yksittäistapauksia.

Hirsien kanssa pitää ottaa nämä asiat huomioon rakennusmateriaalina käytettäessä:

Varastoi hirret oikein

Koska kyseessä on orgaaninen aine eli puu, on se herkkä kosteuden tuottamille vaurioille esimerkiksi väärän varastoinnin toimesta. Teollisesti valmistetut rakenneosat kuivataan useimmiten tehtaalla n. 20 kosteuteen, jolloin homeet ja lahottajasienet eivät enää menesty. Tehdaskuivatuksesta ei tosin ole apua, mikäli hirsimateriaaleja säilytetään väärin tai puutteellisesti suojattuina työmaalla. Hetkellinen kosteudelle altistuminen, kuten esim. sadekuuro kuormaa purettaessa ei ole vielä vaarallista, mutta pitkäaikainen kosteus auttaa sinistäjäsienien, homeiden ja lahottajien työskentelyä.

Varastoitava hirsitavara pitää erottaa maasta ainakin 30 senttimetrin korkeudelle, jotta maaston ja aluskasvillisuuden aiheuttama kosteus ei siirry puuhun. Älä missään nimessä jätä puuta suoraan maata vasten, sillä suorassa kosketuksessa maahan puutavara saattaa mennä piloille jo muutamissa viikoissa. Tee riittävän tukeva alusta – aluspuiden välin on syytä olla enintään 1,5 metriä. Näin vältät puun suuremmilta taipumilta ja vääntyilyiltä. Peitä puutavara siten, että se on suojassa lumelta, sateelta, lialta sekä suoralta auringonvalolta. Käytä mielummin omia peitteitä, koska tehtaan kuljetuskääreet eivät ole tarkoitettu pidempää säilytystä varten.

Moderni hirsirakentaminen on nostanut päätään Suomessa

Hirsirakentaminen vaatii erikoisosaamista ja tietämystä

Varastoinnin lisäksi hirrestä rakennettaessa täytyy tietää muutama tärkeä seikka. Hirsien halkeilu tai hirsirakenteiden painuminen ovat ammattilaisille peruskauraa mutta tavallinen pulliainen ei välttämättä näitä asioita osaa ottaa huomioon. Näistä asioista kannattaa kysellä tarkemmin alan ammattilaiselta sitten kun olet aikeissa hirsirakennusta pystyttää.

Myös puun lahoaminen ja homehtuminen ovat sellaisia asioita, joista asiantuntija osaa kertoa tarkemmin. Eli millaisia sudenkuoppia välttää hirsitaloa rakentaessa. Kosteassa puussa mm. sienten kasvu alkaa jo heti nollalämpötilan yläpuolella. Sienten toiminta tehostuu 30–60 kosteusprosenttisen puun kanssa sekä 25 asteen lämpötilassa. Näistä kannattaa kysellä lisää hirsitalon rakentajalta. Suomesta löytyy paljon alan osaamista ja tuntemusta. Esimerkiksi Turun seudulla toimii perinteinen perheyritys Kaarinasta, Piispanristin Sahan puu- ja hirsirakentaminen tapahtuu monen vuoden kokemuksella. Vastaavanlaisia perinteikkäitä toimijoita löytyy Suomesta muitakin.

Tutustu myös muihin aiheisiimme vapaa-aikaan tai muihin aiheisiin liittyen.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.