Solmion solmiminen – kravattisolmu ja ohje sen tekemiseen

Mikäpä herrasmiesblogi ei olisi nimensä arvoinen ilman ohjetta kravattisolmun tekoon liittyen. Solmion solmiminen on kuin jokamiehen oikeus – kaikille kuuluva tieto ja taito, mutta se tietouspuoli jää usein vähän varjon peittoon. Siksi Fish Black Lake liikkuu jälleen jokaisen herrasmiehen asialla ja antaa ohjeet siihen, miten solmion solmiminen onnistuu kunnolla. Valitsimme tähän postaukseen kaksi tapaa: englantilainen solmu (Four in hand) ja ranskalainen solmu (Full Windsor). Nämä lienevät ne yleisimmät kravattisolmut. Näiden lisäksi käytössä ovat myös ”Half Windsor” ja moderni ”Pratt” solmu.


Laadukkaat merkit Kledjut.fi- verkkokaupasta.
Valikoimassa myös 100% kierrätetystä Denim-kankaasta valmistettuja kravatteja.

Kravatin solmiminen on taitolaji, joka vaatii toistoja

Kravatin solmiminen ei joka pojalta ongelmitta suju, mutta jatkuvalla tekemisellä se onnistuu kaikilta yhä helpommin ajan myötä. Kravatin solmiminen, kuten niin moni muukin asia, vaatii siis paljon toistoja sujuakseen muitta mutkitta. Kyseessä on paljon opettelua vaativa taitolaji. On tärkeää, että kravattisolmun teko menee kunnolla selkäytimeen. Tämä takaa sen, että tekemäsi kravattisolmut ovat tasokkaita.

Kravattisolmu – ohje sitä varten

Kravattisolmun teko lähtee aina tyylin valitsemisesta. On makuasia, kumpaa haluaa ennemmin käyttää, ns. ”Four in hand” menetelmää, vai Windsor-solmua. Windsor-solmu lienee yleisesti ottaen suositumpi, tai ainakin tyylikkäämmäksi luonnehdittu. Siksi ”Full Windsor” on suosituksemme ja aloitamme kyseisellä ohjeistuksella. Muista että Windsor on paksu solmu, joten solmiosi lyhenee melko lailla tätä menetelmää käytettäessä.

Niille, joille kravattiohjeiden hahmottaminen vaatii videoavustusta, tässä Matti Mattilan ohjeistus aiheesta solmion solmiminen, Windsor-solmu kyseessä:

Tässä vielä kirjalliset ohjeet:

  1. Laita kravatin leveämpi pää vasemmalle puolellesi, niin että nurjapuoli on sinua kohti.
  2. Laita tämän jälkeen kravatin leveä pää kapeamman pään ylitse.
  3. Tämän myötä muodostuu aukko, jonka läpi leveä pää vedetään alakautta eteen.
  4. Vedä leveämpi pää solmun alta, kapean pään alitse.
  5. Pujota tämän jälkeen leveä pää alas aukosta läpi.
  6. Sen jälkeen leveä pää viedään solmun yli.
  7. Vedä sitten leveämpi pää aukosta läpi alakautta eteen niin, ettet tiukenna. Silloin solmioon muodostuu Windsor-solmun määrittävä aukko.
  8. Vedä sitten leveä pää tämän aukon läpi ja kiristä.
  9. Ota varovasti kiinni solmusta ja paina sitä ylöspäin samalla kun pidät kapeasta osasta kiinni. Tämän jälkeen voit taittaa paidan kaulukset alas ja oikaista solmiota tarpeen mukaan joko solmua painamalla ylöspäin tai vetämällä jommasta kummasta päästä.

Solmion pituus

Etiketin mukaan solmion leveän pään pitää peittää paidan koko nappirivistö. Tällöin kravatti yltää aivan vyön yläreunaan, joko muutamia senttejä vyönsoljen ylitse tai samaan linjaan vyönsoljen alareunan kanssa. HUOM! Solmion pituus on hyvä tapaa antaa vaikutelma siitä, että olet joko hieman pidempi tai lyhyempi kuin mitä todellisuudessa olet. Pidempi solmio luo vaikutelman lyhyydestäsi ja lyhyt kravatti luo illuusion, että olet pidempi. Tämän kanssa ei kannata kuitenkaan liioitella!

Tutustu myös miesten vaatteet -osioomme, saadaksesi vinkkejä herrasmiesten pukeutumiseen liittyen.

Englantilaisen kravattisolmun teko

Tässä kravattisolmuohje ns. ”Four in Hand” solmun tekemistä varten:

  1. Laita leveämpi pää vasemmalle puolellesi, niin että nurjapuoli on sinua kohti.
  2. Tämän jälkeen laita leveä pää kapeamman pään ylitse.
  3. Vedä sen jälkeen leveämpi pää kapean pään ali vasemmalle puolelle.
  4. Nosta seuraavaksi kravatin leveä pää oikealle, kapeamman pään yli.
  5. Nyt voit vetää leveän pään aukosta alakautta eteen niin, ettet vielä tiukenna, jotta solmioon muodostuu aukko.
  6. Vedä sitten leveämpi pää muodostuneen aukon läpi ja kiristä.
  7. Ota varovaisesti kiinni solmusta ja paina sitä ylöspäin samalla kun pidät kiinni kapeasta päästä. Tämän jälkeen voit taittaa paidan kaulukset alas ja oikaista solmiota tarpeen mukaan – joko painamalla solmua ylöspäin tai jommasta kummasta päästä vetämällä.

Solmion solmiminen on ehkä eniten asenteesta kiinni. Kravattisolmun teko vaatii sinnikkyyttä ja toki ohjeistusta. Mutta asenteella siitä selviää, kun jaksat säännöllisesti harjoitella ja pitää taitoa yllä. Onnea suoritukseen!

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Comments are closed.