Veneilijän solmut – ohjeet näet täältä

Veneilijän solmut on syytä handlata. Näin ainakin uskomme täällä Fish Black Laken herrasmiesblogissa. Olemmehan vannoutuneita veneilijöitä ja sattuupa yksi meistä olemaan aikamoinen kalamieskin. Veneilijän solmut ovat jokamiehelle ja -naiselle kuuluvaa hommaa, joten tässä ohjeistusta:

Paalusolmu – sopii hyvin tilanteisiin, joissa silmukka ei saa liukua kiinni:

Siansorkka – kohtuu monipuolinen ja myös aika yksinkertainen solmu tehdä, tällä tavoin voit vaikkapa kiinnittää köyden kaiteeseen tai renkaaseen, mikäli veto on kiinnityskohtaan kohdistuva ja 90 asteen kulmassa:

Jalussolmu – oiva solmu kahden köydenpään liittämiseen. Mikäli köydet ovat merkittävän paljon eripaksuisia, kannattaa käyttää kerrattua jalussolmua. Tällöin solmu tehdään siten, että ohuempi köysi laitetaan paksumman ympärille ja köysien päät jätetään aina samalle puolelle solmua:

Lippusolmu – eli kerrattu jalussolmu on hyvä tapa lipun solmimiseen. Solmua ei välttämättä tarvitse liu’uttaa lippunarulle, vaan se voidaan jättää lipun narulenkin ympärille, kuten jalussolmussakin. Kun liität kahta köydenpäätä, tee solmu aina paksumman köyden muodostaman mutkan ympärille:

Ulkosorkka – eli kaksi puolipolvea. Tämä solmu tehdään tekemällä kaksi polvea eli siansorkka itse köyden ympäri. Kyseessä on todella kestävä solmu, sopiva silloin, kun köysi solmitaan kiinni johonkin esineeseen, kuten kiinnityslenkkiin. Ulkosorkka pitää silloinkin kun köyden kiintopäässä ei ole tasaista taikka ei vetoa ollenkaanTämä solmu on myös helppo avata. Ulkosorkan silmukka kiristyy kuormitettaessa, toisin kuin vaikkapa paalusolmussa. Tämä ominaisuus on hyödyllinen, kun silmukan ei haluta liikkuvan kiinnityskohteen suhteen, esim. riippumattoa ripustettaessa puuhun.

Toimi näin:

  1. Vie köyden irtopää kiinnityslenkistä läpi tai kierrä se jonkun muun kiinnikkeen, kuten vaikkapa puun tai kiven ympäri. Irtopäähän täytyy jättää riittävästi pituutta.
  2. Tee sitten köyteen puolipolvi viemällä köyden irtopää kiintopään yli sekä ympäri ja pujottamalla se läpi siihen muodostuneesta silmukasta. Toinen puolipolvi eli lukitseva sellainen, tehdään samaan suuntaan kuin ensimmäinen mutta se tulee ensimmäisen ulkopuolelle. Solmun saa kiristettyä vetämällä köyden kiintopäästä siten, että solmu asettautuu kiinteään kosketukseen kiinnikkeeseensä.
Ulkosorkka solmu, katso ohje
Kuva ladattu Wikipediasta

Lue lisää ohjeistuksiamme tai tutustu kalastusjuttuihimme täältä.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Comments are closed.