Siian onginta keväällä – ota talteen vinkit

Siian onginta on suomalaisille ominaista toimintaa keväällä. Siian onginta on siitä kätevää, että kalastuspaikat ovat helposti saatavilla sekä välineet, joilla siikaa saadaan, ovat todella yksinkertaiset. Hyvät siikasaaliit houkuttelevat kalastajat merille jo heti jäiden lähdettyä. Kausi on lyhyt mutta sitäkin kiivaampi. Se käynnistyy keväällä maalis-huhtikuun aikoihin, kun ensimmäiset virtapaikat jättävät jääpeitteensä.

Virtapaikkojen sulat alueet sekä ympäristöään hieman lämpimämmät vedet houkuttelevat siikojen herkut, kuten harvasukasmadot ja muut kyseiselle kalalle ominaiset ruoat alueelle.

Ohjeita siian ongintaan:

Siian kalastuskausi

Kalastuskausi siialle kestää maaliskuusta toukokuun alkuun ja kovimmillaan se on yleensä 2 viikkoa jäiden lähtemisen jälkeen. Kausi päättyy toukokuussa, kun särkikalat ja ahvenparvet valtaavat ottialueet. Toki vielä silloinkin siikaa saadaan syvemmistä ja viileämmistä selkävesien reunoilta.

Saaliskalat ovat yleensä noin 200 grammasta yhteen kiloon. Myös yli kilon siiat ovat melko yleisiä. Suurimmat siiat ovat painaneet hyvin yli 2 kiloa – tällainen tapaus muistetaan myös takavuosien some-hittinä ja video ”kahen kilon siiasta” löytyy toki tämänkin artikkelin lopusta. Siika kulkee usein samankokoisten kalojen kanssa omissa parvissaan. Tämä näkyy siian onginnassa käytännössä siten, että joskus siiat ovat poikkeuksetta pieniä, mutta seuraavalla kerralla saatat löytää aivan samasta paikasta huomattavasti isompia siikoja. Trendi on yleensä siis päivälle sama eli samankokoista siikaa tulee todennäköisesti koko ajan.

Siika viihtyy hiekkapohjassa

Siikaa saat parhaiten yleensä sora- ja hiekkapohjaisilta rannoilta. Sellaisilta, joiden pohjat pysyvät puhtaina veden virtauksen ansiosta. Joskus toki myös pohjakasvillisuutta sisältävät alueet antavat hyvin siikaa. Näiden paikkojen negatiivinen puoli on se, että välineitä pitää jatkuvasti puhdistaa. Parhaat paikat ovat sorapohjaiset ja virtaavat salmet sekä saarien välit tai lahtialueet. Tyypillisimmät ottipaikkojen syvyydet ovat vaihtelevasti 1 ja 5 metrin väliltä.

Siikaa saa normivälineillä

Siian ongintaa voit tosiaan harrastaa ihan tavallisilla heittokalastusvälineillä. Tuiki tavallinen virvelivapa soveltuu siian ongintaan hyvin. Tärkein juttu on hyvä siima, sillä parhaat siikapaikat tarjoavat ajoittain niin voimakkaita virtauksia, ettei siima saa tällöin olla liian paksua. Sopiva siiman paksuus on monofiilisiimassa 0,2-0,3 milliä ja kuitusiimassa 0,12-0,2 milliä. Lyijypainot ovat sopivia heittopainoja, koska niistä siima pääsee luistamaan hienosti läpi. Painon alle pistetään leikari – tämä estää painon liukumisen kiinni syöttiin. Sido leikariin noin 1 metrin mittainen peruke, johon voit solmia numeron 6-10 yksihaarakoukku.

Tekniikkaa siian ongintaan

Tekniikka pohjaonginnan kanssa on yksinkertaista. Heitä paino sekä syötti heittokalastusvälineillä pohjaan. Sitten kun paino osuu veteen, ota siimaa hieman sisään, jotta saat perukkeen oikenemaan ennen syötin menoa pohjalle. Sitten vaan vapaa pystyyn ja odottelemaan, koska sen kärki alkaa täristä siian viedessä syöttiä.

Heti kun huomaat kalan syövän matoa, vedä kelalta hieman vapaata siimaa kalalle, niin silloin kala saa nieltyä paremmin syötin. Siika kun tartuttaa usein itse itsensä, ei varsinaista vastaiskua ole tarvetta tehdä.

Vinkki ongintaan:

  • Pidä yksi vapa ”heittovalmiudessa” koko ajan eli laita se syötitettynä valmiiksi odottamaan. Sitten kun toiseen vapaan käy siika kiinni, heitä valmiudessa oleva onki samaan paikkaan, mistä ensimmäinen siika tarttui vapaan. Kuten todettua, siika ui usein parvissa, joten voit saada heti perään toisen kun laitat nopsaan uuden syötin samaan paikkaan.
  • Siian kalastuksen kannalta mato on suosituin syötti. Yleensä alkukausi menee kalastusvälinekaupasta ostetuilla tunkiolieroilla kalastaessa. Pujota mato koukkuun madon paksun etupään läheltä ja jätä aina koukun kärkeä näkyviin. Varaa syöttejä joka kerta runsaasti mukaan – hyvänä päivänä matoja saattaa kulua jopa 50 kpl per kalastaja. Tiedän, että toistan itseäni, mutta siiat tosiaan kulkevat parvissa rantaviivoja myöden, harvasukamatoja pohjasta noukkien. Eli syönti saattaa joskus olla niin kova, että yksikin siika voi napsia kahden kalastajan syöttimadot suuhunsa!

Siian onginta onnistuu hyvin näillä välineillä:

  • Virvelisetti – parempi ottaa kevyt virveli notkealla vavalla. Halpakin setti käy ihan hyvin, niitä saat alkaen 50 eurolla.
  • Onkimatoja riittävästi, purkki maksaa noin 5 euroa.
  • Koon 10-12 koukkuja sekä leikareita ja perukesiimaa. Nämä tarvikkeet saat noin 10 eurolla.

Kannattaa lukea tämä lausunto siian merikalastuksen säätelyehdotuksesta 12.12.2000:

Ja mitäpä olisi artikkeli siikaan liittyen ilman ”kahen kilon siika” videota:

Lue lisää kalastamisjuttuja arkistoistamme täältä.

Viimeisimmät kommentit

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *