Sängyn petaus ja pölypunkit – totuus asiasta

Moni mies saattaa huokaista helpotuksesta tämän uutisen johdosta, mutta todettakoon, että herrasmies kuitenkin vannoo sängyn (epä)säännöllisen petauksen nimeen. Sängyn petaus ei siis välttämättä olekaan niin hyvä asia, kuin äitisi on aikanaan opettanut. Kingstonin yliopiston tutkimusten mukaan sänky kannattaa jättää petaamatta. Syy on yksinkertainen: mikäli petaat sängyn heti kun heräät, varastoit kehonlämpösi ja ihosolusi sekä ennen kaikkea hikesi sänkyyn. Arvioiden mukaan ihminen saattaa hikoilla jopa yhden litran verran yössä.

Kingstonin Yliopiston tutkijoiden mukaan sänkyä ei kannata pedata koko päivänä, koska sillä lakanat altistuvat ilmalle sekä valolle ja kuivuvat. Tämä lyhentää pölypunkkien elinikää.
Varsinkin allergikkojen on syytä testata, auttaako oireisiin sängyn petaamatta jättäminen. Kingstonin Yliopiston tutkija Stephen Pretlove toteaa:

”Sängyn petaamatta jättäminen päiväksi voi poistaa kosteutta patjalta ja lakanoista, jolloin pölypunkit kuivuvat ja kuolevat lopulta.”

Lakanoissa jyllää noin 1,5 miljoonaa mikroskooppisen pientä pölypunkkia, jotka saavat ravintonsa ihmisen ihosoluista. Ne nauttivat lämpimästä ja kosteassa ympäristöstä. Sänky on siis mitä mainioin lisääntymispaikka pölypunkeille. Ja sängyn petaus tehostaa tätä prosessia.

Sängyn petaaminen – 5 vinkkiä

Olitpa asiasta mitä mieltä tahansa, sängyn petaaminen on aiheellista aika ajoin. Sekään ei ole hyvä, jos sänkyä ei säännöllisesti pedata. Ei sillä välttämättä tieteellisesti ole mitään merkitystä mutta henkistä hyvinvointia se lisää. Yleensä ainakin pulisosi tai äitisi kiittää, kun sänky on silloin tällöin pedattu. Sängyn petaus on hieno asia myös yleisen järjestyksen kannalta, ainakin tietyissä laitoksissa, jonne nuoret miestenalutkin usein saattavat joutua (lue: armeija).

Sängyn petaaminen siis jossain määrin kannattaa, joten 5 vinkkiä sängyn petaamista varten voit lukea Avotakan hienosta artikkelista kuvien kera täältä.

Lakanoiden vaihto säännöllisesti on kannattavaa

Paras tapa pölypunkkien tappamiseen on lakanoiden vaihto ja pesu riittävän säännöllisesti, myös petivaatteet on syytä pestä aika ajoin. Lakanoita kun tulee joskus useinkin vaihdettua mutta tyynyt ja peito unohtuvat monesti. Etenkin kesäaika on hyvä petivaatteiden pesulle, kun voit huoletta antaa poutasään kuivattaa hitaasti kuivuvat petivaatteet. Kun ostat talouteesi tyynyjä ja peittoja, kannattaa kiinnittää huomiota niiden huoltoon. Valitse aina tuotteita, joita voit pestä kotikoneessa 60 asteessa – pölypunkit eivät nimittäin kuole alemmissa lämpötiloissa. Tyynyt on syytä pestä 3-4 kertaa vuodessa. Pää hikoilee siinä määrin, että sen hiki tarttuu tyynyn täytekuituihin ja tällöin usein kovettaa tyynyn epämukavaksi. Myös peitto kannattaa pestä muutaman kerran vuodessa.

Ja niille, joille sängyn petaaminen on tinkimätön asia eli sänky halutaan pedata säännöllisesti koko ajan, kannattaa antaa sängyn tuulettua heräämisen jälkeen n. puoli tuntia. Tämä tekee tyynyille ja peitoille hyvää, kuten myös tuulettaminen pesujen välissä. Rumpukuivaus kannattaa ehdottomasti peitoille ja tyynyille tehdä, mutta mikäli sellaista mahdollisuutta ei ole, kuivata kyseiset petivaatteet ilmavasti narulla ja muista pöyhiä niitä. Muista olla täyttämättä konetta liian täyteen. Pesuainettakin kannattaa laittaa vain 1/3 suositelluista määristä.

Muutama vinkki lisää lakanoiden vaihtoon liittyen:

  • Vaihda lakanat noin 2 viikon välein, eli tyynyliinat, aluslakanat ja pussilakanat vaihtoon riittävän usein
  • Ennen kuin peset vuodevaatteet, käännä tyynyliinat sekä pussilakanat nurinperin ja ravistele sekä puhdista nöyhdät pois kulmista
  • Imuroi patja ja vie patjat, peitot ja tyynyt silloin tällöin ulos tuulettumaan.

Sängyn petaus onnistuu ihan kahdessa minuutissa, kun niksit on opittu ja säännöllinen treenaus on suoritettu. Herrasmiehet huomio! Etenkin inttiin menevien kannattaa tämä jalo taito opetella hyvissä ajoin, sillä armeijassa kunnollinen sängyn petaus on nopeutta vaativaa puuhaa.

Tässä PAM-lehden tyylinäyte:

Lisää herrasmiesmäisyyksiä löydät sivuiltamme täältä. Myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä juttuja päivitämme säännöllisesti sivuillemme.

Viimeisimmät kommentit

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *