Älä osta vaatteita, joita et tarvitse

Today News kertoi hiljattain siitä, miten vaatejätti Patagonian perustaja Yvon Chouinard totesi haastattelussaan:

”Älä osta vaatteita, ellet tarvitse niitä (edes meidän)”

Todella rohkea mutta järkevä lausunto Yvonilta, joka tunnetaan melko omintakeisena bisnesmiehenä. Miehen harrastuksiin kuuluvat mm. vuorikiipeily, surfaus, kalastus ja luonnonsuojelu. Häntä voidaan pitää yhtenä bisensmaailman ekotaistelijoista. Ja nyt tämä Patagonian perustaja ja vetäjä kehottaa ihmisiä olemaan ostamatta hänen tuotteitaan.

”Olen aina potenut syyllisyyttä siitä, että teen kulutustavaraa. Siksi minusta tuntuu, että on minun velvollisuuteni auttaa ihmisiä pitämään yllä kyseisiä kulutustavaroita niin kauan kuin mahdollista,” toteaa Chouinard. Patagonian tiedetään jopa ostaneen New York Timesilta kokosivun mainoksen, jossa sanottiin: ”Don’t Buy This Jacket.” (Älä osta tätä takkia.)

Kierrätyksestä puhutaan paljon nykypäivänä, ja hyvä niin. Mutta kuluttajan kannattaisi harkita myös kieltäytymistä. Kieltäytyä ostamasta jotain. ”Jos et tarvitse sitä, älä osta sitä,” sanoo Chouinard.

Kierrättämisen saralla netistä löytyy hyviä kansainvälisiä palveluntarjoajia, joilta saat käytettyjä tavaroita niin vaatteista elektroniikkaan. Ebay toki yksi tunnetuimmista, mutta myös AliExpress.com tarjoaa kattavasti käytettyjä tavaroita, myös vaatteita.

Vaatteiden korjaus osana myyntipalvelua

Chouinard aikoo ottaa uuden askeleen kohti asiakkaidensa auttamista ekologisissa päätöksissä. Patagonia lanseerasi aikaisemmin tänä vuonna ”Worn Wear Wagon” -palvelun. Kyseessä on liikkuva korjauspalvelu, joka siis tarjoaa vaatteiden korjausta ympäri Yhdysvaltoja. Patagonia tarjoaa jo elinikäisen takuun tuotteillensa, mutta tämä korjauspalvelu takaa vielä paremmin sen, ettei heidän vaatteitaan heitettäisi pois. Kestävyys ei tässä tapauksessa tule halvalla, sillä yrityksen tuotteet ovat tehty luomupuuvillasta, joka on arvokasta. Liikkuva korjauspalvelu kuitenkin vielä varmistaa sen, että heidän tuotteensa kestävät vaikka isältä pojalle. Kuten yrityksen korjausompelija, Cathy Averett asian ilmaisee:

”En halua, että ihmiset luopuvat hyvistä vaatteistaan pienten vekkien takia, me korjaamme sen. Korjatkaa vain tavaroitanne, tehkää niistä toimivia.”

Vaatteiden korjaus osa Patagonian strategiaa

Erittäin hyvä ohjenuora jokaiselle meistä, oli kyse sitten vaatteista tai jostain muista tuotteista. Chouinard itse on myös erittäin kurinalainen omaa viestiään kohtaan. Today Newsin haastattelussa hän sanoi pitävänsä yllään 10 vuotta vanhaa paitaa. Alkuperäisen uutisen voit lukea täältä.

”Omistan todella vähän Patagonian tuotteita, minulla vain ei ole suurta tarvetta niitä kohtaan,” toteaa Chouinard.

Tulevina vuosina Patagonia aikoo ruveta myymään käytettyjä vaatteita liikkeissään, uusien rinnalla. Elämänvinkkejä kysyttäessä Chouinard sanoo:

”Jos minun pitäisi neuvoa muita, sanon aina että yksinkertaista elämääsi. Siten elämän on paljon tyydyttävämpää.”

Suomessa mm. Sasta tarjoaa kestävien vaatteiden lisäksi myös korjauspalvelut. Kannattaa tutustua yrityksen tuotteisiin ja panostaa pukeutumisessa nimenomaan kestävyyteen sekä tietenkin myös kotimaisuuteen. Toivottavasti moni muukin yritys herää kestävään kehitykseen yhtä hyvin.

Yvon Chouinard on myös kova kalamies, tässä miehen tyylinäytettä kalastuksen saralta, joka meillekin tärkeä aihe on. Mies todella osaa nauttia elämästään.

Tutustu täältä lisää miesten vaatteisiin liittyen tai katso mitä olemme kirjoittaneet muodista yleisesti.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Comments are closed.