Pakuritee – sen hyödyt tai haitat

Pakurikääpä eli Inonotus obliquus, tai chaga, kuten se muualla maailmassa tunnetaan, on yleinen koivun sekä joidenkin muiden lehtipuiden lahottajasieni. Näin tietää kertoa Wikipedia. Artikkelin kuva on myös Wikipediasta poimittu.

Pakurikääpä on ainesosa

Pakuritee valmistuu siis pakurikääpään syntyvästä pakurista. Pakurikääpä on lahottajasieni ja erittäin tunnettu terveysvaikutuksistaan. Se sisältää todella paljon antioksidantteja – erittäin korkea SOD-entsyymipitoisuus suojaa elimistöä. Pakurikääpä on Suomessa yleinen ja sitä löytyy kotimaisesta luonnostamme aika helposti. Pakurikäävän kerääminen ei kuitenkaan ole jokamiehen oikeus, vaan sen keräämiseen tarvitaan joka kerta maanomistajan lupa. Pakuria saa toki monipuolisesti eri valmisteina eli se on helposti saatavilla, mikäli et jaksa nähdä vaivaa sen keräämiseen ja käsittelyyn. Kotimaiset pakurikääpätuotteet etenkin ovat korkealaatuisia.

Pakurikäävän itiöemää ei hyötykäytetä ja sientä onkin vaikea päästä näkemään sen itiöemävaiheessa, koska pakurikääpä ilmaantuu vasta kun isäntäpuu on kuollut, ja tällöinkin vain yhdeksi kesäksi. Varmimmin pakurikääpää löytää luonnontilaan jätetyistä metsistä, koska talousmetsistä pakurikäävän saastuttamat puut poistetaan. Sienen aiheuttama kasvannainen eli pakuri toimii rohdoskäytössä – se on iso, hiilenmusta ja huomiota herättävä osa, joka kasvaa lehtipuun kyljessä jopa vuosikymmeniä.

Luontaislääkintä pitää pakuria adaptogeenina, joka parantaa laajasti eliön sopeutumiskykyä ympäristötekijöihin sekä välttämään ympäristön aiheuttamaa vahinkoa ilman suurempia sivuvaikutuksia. Adaptogeeni on itämaisessa lääketieteessä tavanomainen termi, mutta länsimainen lääketiede pitää käsitettä kiistanalaisena. Pakuria on käytetty kansanlääkinnässä jo 1500-1600-luvuilta lähtien niin Venäjällä ja Puolassa kuin myös Baltian maissa. Se on ollut käytössä erityisesti vatsavaivojen hoitamiseen sekä mm. sydän- ja maksavaivoja varten. Ravinnoksi sitä ei ole käytetty. Pakuritee on ehkä yleisin hoitomuoto mutta myös alkoholiuutteiden eli tinktuuroiden valmistamiseen on kuivattua pakurijauhetta tai kuivia pakurin paloja käytetty. Sota-aikaan pakuriaineksista valmistettu Tikka-tee toimi Suomessa kaupan kahvinkorvikkeena.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on jopa vuonna 2010 kieltänyt pakurin kaupallisen käytön tutkimusten ajaksi. Pakurin käyttö sallittiin ravintolisissä tai teen ja mausteen mukana vuonna 2011 Eviran toimesta.

Pakuriteen hyödyt

Pakuritee on vuosisatojen ajan ollut siis käytössä vatsaoireisiin tai mahahaavan hoitoon sekä suolisto-ongelmia varten tai ihan vaan oloa virkistämään. Pakurin uskotaan vahvistavan elimistön immuniteettia, parantavan yleiskuntoa sekä auttavan jaksamaan paremmin. Sen uskotaan myös alentavan kolesterolia ja tukevan sydämen toimintaa. Pakurikääpä on todella antioksidanttinen luonnontuote – vastaavaa on vaikea löytää. Kaiken lisäksi pakuri on kotimainen, puhdas tuote.

Pakuriteen haitat – onko niitä?

Pakuriteehen tai pakurikäävän käyttöön ei liity juurikaan haittoja, mutta sitä ei samanaikaisesti suositella käytettävän antibioottikuurin tai veren hyytymistä estävän lääkityksen kanssa. Myös sieniallergikot voivat helposti saada pakurikäävästä samanlaisia oireita kuin muistakin sienistä. Pakuri sopii trehaloosi-intoleranssista kärsiville sieniallergikoille, koska se ei sisällä trehaloosia. Wikipedia kertoo, että Drugsfort-niminen nettiapteekki ei suosittele pakurikäävästä valmistetun Befungin-nimisen lääkeliuoksen käyttöä raskaana oleville, imettäville, alle 2-vuotiaille lapsille, verenkiertohäiriöitä sairastaville, munuais- tai maksasairauksista kärsiville. Sivusto mainitsee myös kyseisen liuoksen mahdollisiksi sivuvaikutuksiksi verenkiertohäiriöt, anemian, suurentuneen valkosolujen määrän (leukosytoosi) ja verihiutaleiden liikakasvun (trombosytoosi). Sivuvaikutuksina mainitaan myös ripuli, rytmihäiriöt, kuumeilu ja hiustenlähtö.

Pakuria ei kannata kerätä maanteiden, kaupunkien tai teollisuusalueiden lähettyviltä, sillä pakurikääpä kerää itseensä raskasmetalleja ympäristöstäään, aivan kuten muutkin sienet. Pakuria ja siitä valmistettujen luontaistuotteiden markkinointia on kritisoitu julkisesti. Sitä ei kuulemma pitäisi ottaa vastaan kaiken parantavana ihmelääkkeenä, kuten jotkut tahot saattavat antaa ymmärtää. Moni länsimaisen lääketieteen oppineista pitää pakurin terveysvaikutuksia näennäistieteellisinä ja että kyseessä on vain tyypillinen uskomuslääkintä.

Pakuriteen valmistus onnistuu monella eri tavalla

Pakuriteetä voit valmistaa usein eri tavoin. Pakuriteetä saat ostettua valmiissa teepusseissa, jotka sitten laitetaan kuumaan veteen hautumaan aivan kuten mikä tahansa tee. Pakuritee on helppoa ottaa mukaan minne tahansa annospusseissa – ne kulkevat kätevästi vaikkapa työpaikalle tai retkikeittimen mukana luonnossa. Annospusseissa sisältö on puhdasta pakurikääpää.

Pakuriteen valmistus käy hyvin myös pakurijauheesta, joka on siis puhdasta pakurikääpää jauhettuna. Jauhetta saat yleensä sinetillä varustetuissa pusseissa, joista jauhetta voi helposti annostella vaikka lusikalla. Pakurijauhe sopii siis teeksi ihan sellaisenaan – sitä voi myös lisätä kahvin tai teen joukkoon. Pakurijauhe on todella kätevä superfood vaikkapa pirtelön tai puuron sekaan.

Tässä hyvä ohjeistus videon muodossa, miten valmistaa pakurikääpäteetä:

Tutustu myös muihin ruoka- ja juomatuotteisiin kirjoituksistamme täältä. Terveys ja hyvinvointi ovat myös tärkeitä meille – niistä voit lukea kirjoituksia täältä.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

2 Comments

  1. Jouko Blom
    10.10.2016

    Pakuriteetä ei tehdä itse käävästä vaan sen puuhun aiheuttamasta kasvumuutoksesta nimeltä pakuri. Pakuri ja itse kääpäsienen itiöemä, eli pakurikääpä ovat kaksi eri asiaa. Pakurikääpä on käytännössä kuoren alle kehittyvä yksivuotinen musta kerros jota harva on edes nähnyt.

    • Mr Black
      26.10.2016

      Kiitos kommentista ja tarkennuksesta – tämä on totta, korjasin kyseisen virheen tekstistä

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.