Kurpitsansiemen kannattaa ottaa mukaan ruokavalioon

Hei herrasmies, nyt kuulolla! Tiesitkö, että kurpitsansiemen kannattaa ottaa mukaan ruokavalioon. Sitä suositellaan erityisesti eturauhassyöpää sairastaville, mutta sitä kannattaa myös muidenkin nauttia. Niin naiset kuin miehet hyötyvät sen terveysvaikutuksista. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka monikäyttöisiä nämä todella terveelliset kurpitsansiemenet ovat. Kurpitsalajikkeita on monenlaisia ja siementen valmistustapa riippuu lajikkeesta. Syksyllä kurpitsat ovat todella suosittuja, mutta kurpitsansiemeniä saa toki tasaisesti ympäri vuoden. Ravintorikkaat kurpitsansiemenet pitävät sisällään paljon terveyshyötyjä ja ne eivät suinkaan ole yleisessä tiedossa.

Kurpitsansiemen ja sen terveyshyöty

Kurpitsansiemen auttaa mm. painonpudotusta, sillä raa’at kurpitsansiemenet ovat erinomainen proteiinin sekä kuidun lähde. Kurpitsansiemenet täyttävät vatsan ja pitävät olon kylläisenä pitkään.

Kurpitsansiemenet parantavat myös sydämen terveyttä, sillä niissä on paljon tulehduksia estäviä omega-3-rasvahappoja – nämä tukevat sydämen terveyttä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurpitsansiemenöljy voi myös madaltaa korkeaa verenpainetta.

Kurpitsansiemenet auttavat nukkumaan paremmin, sillä niissä on paljon L-tryptofaania – tämä yhdiste auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia. Serotoniini taas parantaa mielialaa ja auttaa ihmistä nukkumaan sikeämmin.

Mitä kurpitsansiemenet antavat naiselle

Kurpitsansiemenistä saa energiaa, koska niissä on paljon magnesiumia, joka on tärkeää kehon terveydelle ylläpitäen sen energiatasoja. Varsinkin naisille kurpitsansiemenet tarjoavat lisäapua siinä mielessä, että naisten saattaa olla vaikea saada ruokavaliostaan tarpeeksi magnesiumia. Tähän puutokseen kurpitsansiemenet ovat hyvä ja helppo ratkaisu.

Kurpitsansiementen vaikutukset miehelle

Kurpitsansiemeniä on kautta aikain käytetty virtsaamisvaivojen tai virtsarakon ärsytyksen hoitoon sekä myös eturauhasen liikakasvun aiheuttamien virtsaamisvaivojen hoitamiseen. Kurpitsansiementen on todettu olevan hyvä lisä eturauhassyöpää potevan miehen ruokavalioon.

Lisäksi kurpitsansiemenet ovat olleet myös munuaistulehdusten, mahakatarrin ja suolistomatojen hoitoon käytetty terveysruoka.

Vaikuttavat aineet

Kurpitsojen suku, Cucurbita, kuuluu kurkkukasveihin. Kurpitsansiemenet sisältävät paljon ravinteita:

  • 44 % rasvahappoja, joista melkein puolet ovat omega-6 sarjan linolihappoa ja neljäsosa proteiineja
  • Lisäksi kurpitsansiemen sisältää aminohappoja, fytosteroleja (mm. beta-sitosteroli), mineraaleja, vitamiineja, kivennäisaineita ja geeliytyviä polysakkarideja.

Kurpitsansiemeniä (yleensä Cucurbita pepo ja C. maxima) käytetään niin naposteltavina kuin myös ruoanlaitossa. Kurpitsansiemenistä tehdään sekä öljyä, että erityistä uutetta rohdosvalmisteisiin.

Kurpitsansiementen vaikutus ja käyttö

Kurpitsansiemenet auttavat lisäämään virtsaneritystä niiden diureettisen vaikutuksen vuoksi. Se auttaa lievittämään virtsarakon epämukavuutta. Kurpitsansiemenet sisältävät lisäksi myös aktiiviainetta – kyseinen aine voi tappaa suolistomatoja. Kurpitsansiemenuutetta käytetään mm. näihin vaivoihin:

  • Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPH) hoitoon, johon kurpitsasiemenöljyuute joko yksin tai yhdessä Sahapalmu-uutteen kanssa saattaa lievittää eturauhasoireita

Kurpitsansiemenenen hyödyistä on todettu viitteitä alla oleviin tiloihin mutta vähäisen tutkimustiedon vuoksi tieteellisiä arvioita tehosta ei vielä ole voitu tehdä:

  • Suolistomatojen häätöön
  • Virtsarakon ärsytyksen tai yliaktiivisen rakon hoitoon
  • Munuaistulehduksiin

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPH) hoitoon on tutkimuksissa todettujen suositusten myötä käytetty 480 mg kurpitsasiemenöljyuutetta päivässä, 3 annokseen jaettuna. Uutetta on käytetty yhdessä Sahapalmu-uutteen sekä muiden yrttien kanssa.

Käytössä huomioitavat asiat

Kurpitsansiemenet ovat turvallisia ruoassa saatavina määrinä. Kurpitsansiemenuutevalmisteita kannattaa käyttää ohjeen mukaan. Se voi tuoda mukanaan siemensyöksyn ongelmia joillekin miehille. Käyttöä raskauden ja imetyksen aikana ei ole tutkittu, joten silloin tätä ei voida suositella ja kannattaa varmuudeksi jättää ottamatta, mikäli olet raskaana tai imetät.

Mikäli käytät litium-lääkitystä, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen kurpitsansiementuotteiden käyttämisen aloitusta. Kurpitsansiemen voi lisätä nesteen poistumista kehosta ja tämän vuoksi se saattaa vaikuttaa litium-lääkityksen pitoisuuteen.

Tässä vielä Yhteishyvän hieno video siitä, miten voit itse ottaa kurpitsansiemenet talteen:

Lisää artikkeleita terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, lue rauhassa. Tai tutustu ruoka ja juoma -osioon herrasmiesblogissamme.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.