Taskuliinan taittelu – 9 ohjetta

Herrasmiesblogimme on aika ottaa kantaa taskuliinan taitteluun. Kyseessä on etenkin herrasmiehille hyvä taito, joten miksei jakaa käypä ja kattava artikkeli aiheesta taskuliinan taitteluohje. Tähän artikkeliin on kerätty niin kuvallinen, kuin kirjallinen ohje 9 eri tapaan hoitaa taskuliinan taittelu.

Taskuliinat netissä myy Sangar – tutustu heidän valikoimaansa täältä.

Taskuliinan taitto käy helposti näitä ohjeita seuraten

Taskuliina taittelu onnistuu huomattavasti helpommin, kun seuraat näitä ohjeita. Tässä 9 vinkkiä ja eri tapaa taittaa taskuliina. Ohjeet tarjoaa kuvan muodossa Real Men Real Style. Artikkelin lopussa myös kirjalliset ohjeet jokaiselle taskuliinatyylille.

taskuliinan taittelu 9 ohjetta
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana. Kuva ladattu sivustolta Real Men Real Style

Taskuliinan taittaminen vaatii opettelua

Taskuliinan taittaminen ei koskaan onnistu luonnikkaasti ilman määrätietoista opettelua ja hyvää ohjeistusta. Siis tässäpä ohjeet alla taskuliinan onnistunutta taittelua varten:

Presidentillinen taitos eli nelikulmio

Presidentillinen taitos eli nelikulmio tai viiva, kuten jotkut sitä nimittävät. Mad Menin Tom Draperin suosima perinteinen taskuliinan taitos. Taskuliina perusmuodossaan siistinä ja eleganttina. Valmiissa muodossaan tämä taitos on yksittäinen vaakatasossa oleva kangas rintataskussa. Tämä on paras tapa taitella taskuliina, kun haluat olla mahdollisimman muodollinen ja elegantti. Tämä on myös yksinkertaisin taskuliinan taitos.

Vaihe 1:

Aloita niin, että taskuliina on kokonaan auki ja suoristettu, ilman ryppyjä tai taitoksia

Vaihe 2:

Taita nelikulmion muotoinen taskuliina niin, että taitoksesta tulee rintataskusi levyinen. Yleensä taitos keskeltä ajaa tämän asian.

Vaihe 3:

Taita taskuliina alhaalta ylös niin, että leveys pysyy rintataskusi kanssa samana ja pituus on noin pari senttiä rintataskuasi pidempi.

Viimeinen vaihe:

Työnnä taskuliina rintataskuun siten, että taitos ei jää näkyviin eli taskusta pilkistävän viivan pitää olla yksittäinen eikä niin, että se on taiteltu päällekkäin. Kuvasta näet idean, mikäli se ei kirjallisesti aukea. Taskuliinan pitää näyttää taittelemattomalta.

Yhden pisteen taitos eli singeli

Tämä kolmion muotoinen, singelinä myös tunnettu taitos on melko yksinkertainen ja viivan tapaan sopii eri tilaisuuksiin: juhliin, bisnestapaamisiin sekä rennon bleiserin rintataskuun. Valmiissa muodossaan tämä taitos tekee taskuliinasta symmetrisen muotoisen kolmion.

Vaihe 1:

Aloita taas kokonaan auki olevalla taskuliinalla, joka on hyvin suoristettu, vailla ryppyjä.

Vaihe 2:

Taita taskuliina keskeltä siten, että kaksi kulmaa tulevat vastakkain – vastakkaisista kulmista siten, että liinasta tulee laaja kolmio.

Vaiheet 3 ja 4:

Taita kolmion molemmat alareunat sisäänpäin siten, että taskuliinan leveys on sama kuin rintataskusi leveys. Pidä huolta, että taitokset ovat saman mittaiset, jotta kolmio pysyy symmetrisenä kun laitat sen taskuusi.

Viimeinen vaihe:

Rintataskussa liinan tulisi näyttää kuin kirjekuorelta, joka on auki. Työnnä liina taskuusi siten, että taitosten kulmat menevät piiloon, ainoa asia joka näkyy, on kolmion kärki. Kärki on symmetrisesti keskellä.

Kahden pisteen taitos eli tupla

Tämä on hohdokas taittelu tyylitajuisille – suosittu taskuliinan taitos bisnesmaailman ammattilaisille. Helpompi kuin miltä näyttää, periaatteessa kuin yhden pisteen taitos mutta kolmion kärki taiteltuna hieman vinoon.

Vaihe 1:

Aloita taas kokonaan auki olevalla liinalla.

Vaihe 2:

Taita kahdet vastakkaiset kulmat toisiinsa, mutta tällä kertaa tee taitos ei-keskitetysti. Jätä siis makusi mukainen väli näiden kahden kulman kanssa, sillä ne jäävät näkyviin, muodostaen tuplakolmion valmiissa tuotoksessa.

Vaiheet 3 ja 4:

Taita taas molemmat pitkät reunat eli alareunat sisälle päin siten, että taitokset ovat saman mittaiset ja taskuliinasta tulee saman levyinen kuin rintataskusi on.

Viimeinen vaihe:

Työnnä taskuliina rintataskuun siten, että taitosten kulmat eivät jää näkyviin ja kaksi kolmion kärkeä on näkyvissä rinnakkain. Kolmioiden päällä oleva kärki on suurin piirtein keskellä ja takana olevasta kolmiosta näkyy sen verran kuin taittelun alussa halusit jättää siitä näkyviin, makuasia siis.

Kolmen pisteen taitos eli tripla

Nyt ollaan jo hieman hienommassa kategoriassa. Tämä taitos vaatii yleensä myös useamman harjoittelukerran, jotta saat taitokset siisteiksi ja symmetrisiksi. Tämä taskuliinan taitos sopii siis hyvin, kun haluat tehdä vähän vaikutusta, sopii hyvin edelleen bisnestapaamisiin. Muista, että tämän kanssa koko asukokonaisuuden pitää olla kaikin puolin kuosissa.

Vaihe 1:

Aloita siististi suoristetulla, kokonaan avatulla taskuliinalla.

Vaihe 2:

Taita kaksi vastakkaista kulmaa toisiinsa aivan kuten kahden pisteen taitoksessakin eli hieman ohi toisistaan siten, etteivät kulmat ole täysin toistensa päällä. Näistä muodostuvat kahden kolmion kärjet ja niiden välinen etäisyys toisistaan on makuasia.

Vaihe 3:

Nyt tehdään hieman eri tavalla kuin kahden pisteen taitoksessa. Taita vasen alakulma sisäänpäin siten, että se tulee ylös kahden kolmon seuraksi niiden oikealle puolelle. Yritä saada taitos niin, että jokainen kolmio on suurin piirtein saman kokoinen.

Vaihe 4:

Taita oikea alakulma sisälle ja alaspäin siten, että taskuliinan leveys on sama kuin rintataskun. Näin se mahtuu taskuun ja pysyy siellä tukevasti.

Viimeinen vaihe:

Lopputulos ei ole symmetrinen – näkyville ei taitoksista jää taaskaan kuin kolmioiden kärjet.

Neljän pisteen taitos eli Cagney-taitos

Neljän pisteen, eli eniten pisteitä sisältävä taitos, Cagney foldinakin tunnettu tapa taittaa taskuliina. Toki voit tehdä kolmion kärkiä taskuliinaan niin paljon kuin lystäät, mutta jossain kohtaa taitokset alkavat näyttää naurettavilta, mitä enemmän niitä väsäät.

Tämä on itse asiassa helpompi tehdä kuin kolmen pisteen taitos, koska kaikista taitoista tulee symmetrisiä. Todella hienon näköinen valmiina, kun uloimmat kolmion kärjet osoittavat poispäin keskeltä.

Vaihe 1:

Aloita taas kerran siististi levitetyllä, kokonaan auki olevalla taskuliinalla.

Vaihe 2:

Taita vastakkaiset kulmat toisiinsa, mutta kuten kahden ja kolmen pisteen taitoksissa, älä keskitä niitä täysin toistensa päälle vaan anna kulmien mennä hieman vinoon toisistaan. Tee taas kulmien väliin jäävästä alueesta makusi mukainen leveydeltään.

Vaihe 3:

Taita vasen alakulma sisälle ja ylöspäin niin, että taitos tulee kahden kolmion viereen, niiden oikealle puolelle. Näin sinulla on kolme kolmion kärkeä, yritä tehdä niiden leveydet saman mittaisiksi.

Vaihe 4:

Toista äskeinen myös oikean alakulman kanssa eli tuo se kolmioiden vasemmalle puolelle sisälle ja ylöspäin taitettuna. Tasaa kaikki kolmiot saman mittaisiksi.

Vaihe 5:

Tee taskuliinasta rintataskusi kanssa saman levyinen, tasaa molempia ulkokulmia sen verran, että taskuliina mahtuu taskuun.

Viimeinen vaihe:

Taskuliina näyttää nyt hieman origamilta, pitkä tikarimainen suippo alhaalla ja päällä neljä pientä kolmiota symmetrisesti. Laita liina taskuun siten, että pitkä suippo menee taskuun piiloon ja neljä kolmion kärkeä jäävät näkyviin – niin että ulommaiset kärjet osoittavat poispäin keskeltä ja kaksi keskimmäistä kärkeä ovat taskun keskellä.

Tämä taitos vaatii yleensä paljon harjoittelua ja kankaan, joka on sekä ohut että jäykkä. Liian paksu taskuliina jättää liian löysät taitokset ja liian pehmeä kangas ei pidä taitoksia tarpeeksi terävinä.

Puff-taitos eli puhvi

Puhvitaitos tai röyhelö, ihan miten haluat tätä merirosvotyyppistä taskuliinamallia kutsua (mikäli merirosvoilla taskuliinoja edes oli). Toisin kuin aikaisemmat geometriaan vankasti nojaavat taitokset, puhvi on ns. orgaanisempi. Siinä ei ole teräviä kulmia, se on persoonallinen – pehmeyttä ja ryppyjä sisältävä taskuliinataitos.

Tätä kannattaa käyttää varoen, sillä kyseessä on melko virallinen ja toki myös tyylikäs tapa pitää taskuliinaa. Winston Churchill oli puff-taitoksen miehiä, etenkin pallokuvioilla varustettujen taskuliinojen puhvitaittaja.

Vaihe 1:

Tällä kertaa ei aloiteta siististi avatulla, suoristetulla taskuliinalla, vaan rypistetään liinaa keskeltä hieman nipistysotteella. Anna liinan kulmien roikkua hitusen verran.

Vaihe 2:

Asettele taskuliina siten, että jokainen kulma roikkuu yhtä paljon.

Vaihe 3:

Nipistä edelleen toisella kädellä liinaa ja käytä toista kättä kulmien roikottamiseen. Tee taskuliinasta kotelon mallinen.

Vaihe 4:

Nosta nyt tuubiksi muotoutuneen liinan roikkuvat alaosat varovasti ylös ja sivuille siten, että taskuliina on tarpeeksi lyhyt sopiakseen sinun rintataskuusi. Tuubin alakulma ei tule näkyviin vaan nipistyksestä muodostunut hieman ”hulmuava kupoli” jää näkyviin taskusta.

Voit myös nostaa alaosan kulmat ylös siten, että ne jäävät tuubiksi muodostuneen taskuliina taakse, eikä sivuille – molemmat tavat toimivat. Pääasia, että puhviksi muodostunut taskuliinan tylppä kärki jää tyylikkään huolitelluna näkyviin.

Viimeinen vaihe:

Laita taskuliina rintataskuusi siten, että puhviksi muodostunut kärki jää ainoastaan näkyviin. Puhvitaitoksen idea on, että taskuliina on hieman ryppyinen ja lommoinen, ilmavan näköinen. Se on osa tämän tyylin charmia. Tätä taitosta ei kannata kauheasti näprätä kesken kutsujen, pidä huolta että teet siitä mahdollisimman istuvan taskusi kanssa, jotta se pysyy paikallaan, eikä vaadi korjailua.

Puff-taitos siivillä

Tämä on ns. hybridi versio puhvista, kompakti taskuliinan taitos joka sopii hyvin esimerkiksi pieniin rintataskuihin.

Vaihe 1:

Aloita siten, että taskuliina on siististi avattuna.

Vaihe 2:

Taita kaksi vastakkaista kulmaa toisiinsa keskitetysti eli niin, että kulmat menevät tasaisesti päällekkäin, eikä vinoon kuten joissain taskuliinamalleissa. Nyt sinulla on leveä kolmio.

Vaihe 3:

Aseta kolmio niin, että kärki on alaspäin ja taita molemmat kulmat sivuilta sisälle päin kohti alhaalla olevaa kärkeä, jotta liinasta tulee timantin muotoinen. Keskelle pitää jäädä hieman väljyyttä eli pieni väli, katso kuvasta esimerkkiä.

Vaihe 4:

Taita vielä kaikki alimmaiset kulmat eli sivuille ja alas jäävät kulmat keskelle päin. Katso mallia kuvasta, mikäli ohjeistus tuntuu vaikealta. Nyt sinulla on kirjekuorta muistuttava taitos. Yläosan taitoksen on hyvä olla hieman löysä, jotta keskelle jää pieni väli. Siivet eivät saa olla tasaisesti päällä, jotta puhvi-look on lopullisessa näkymässä läsnä.

Viimeinen vaihe:

Laita taskuliina rintataskuun siten, että siivillä varustetuksi puhviksi muodostunut kärki näkyy. Puhivn keskellä oleva väli on näkyvä. Laita sormillasi siivet selkeästi erilleen toisistaan, jotta ilmava puhvimainen kupoli saa näkyvyyttä.

Tämä taitos sopii etenkin silloin kun haluat selkeän kärjen taskuliinallesi, mutta kangas on liian pehmeä vaikkapa selkeän kolmion luomiseen.

Scallop-taitos eli simpukka

Simpukka-taitos, jota myös tulppaaniksikin saatetaan kutsua. Kyseessä on pyöreä ja koristeellinen taitos – orgaaninen tapa taitella taskuliina. Sopii erityisesti häihin ja juhliin. Näyttää hyvältä etenkin kiiltävillä ja värikkäillä kankailla, ei mitenkään virallinen.

Vaihe 1:

Aloita taas siistillä, täysin avatulla liinalla vailla ryppyjä.

Vaihe 2:

Täytä liina kaksin kerroin vastakkaisista kulmista tasaisesti.

Vaihe 3:

Taita edelleen vastakkaisista kulmista tasaisesti, jotta sinulla on pienempi kolmio.

Vaihe 4:

Nosta oikeaa kulmaa ja kierrä se keskelle hieman alaspäin kiertäen. Siten, että muodostunut linja on hieman pyöreä. Älä taita, äläkä prässää vaan pyri pieneen ilmavuuteen taitossa.

Vaihe 5:

Toista sama juttu vasemman kulman kanssa. Nyt sinulla on suppilon muotoinen liina, jonka alaosassa olevaan terävään kärkeen ei ole koskettu. Tee suppilosta rintataskusi levyinen.

Viimeinen vaihe:

Laita kärki piiloon taskuusi siten, että simpukan näköinen yläosa jää näkyviin. Kuvion pitää olla pyöreä ja siististi toistensa päälle laitettu, siten että kaikki terävät kulmat jäävät piiloon.

Kyseessä on tosiaan orgaaninen taskuliinan taitto, joten ei haittaa, vaikka kuvio ei ole täydellisen symmetrinen. ”Simpukan käsien” välinen pikku löysyys tai epätasaisuus ei siis ole haitaksi. Niin kauan kun terävät kulmat eivät näy, kaikki on hyvin.

Dunaway-taitos

Paras tapa tehdä puhvitaitos ripauksella kulmikkuutta, siipien kera. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ohjusta muistuttava muoto voi värikkään kankaan kanssa näyttää sähikäiseltä.

Vaihe 1:

Aloita tällä kertaa nipistämällä kankaan keskustaa siten, että kulmat jäävät roikkumaan.

Vaihe 2:

Asettele liina siten, että jokainen kulmaa roikkuu suurin piirtein saman verran.

Vaihe 3:

Nipistä edelleen toisella kädellä ja aseta toisella kädellä roikkuvat kulmat kotelon muotoon.

Vaihe 4:

Käännä tuubiksi muodostuneen liinan roikkuvat kulmat ylöspäin siten, että niistä tulee hieman epäsymmetriset ja ne ovat levittäytyneet. Kuvasta saat hyvin osviittaa, miltä liinan pitäisi näyttää.

Viimeinen vaihe:

Laita liina taskuun niin, että puhviksi muodostuneet siivet näkyvät. Asettele liina sormillasi hyvin, mutta hieman huolitellusti. Symmetrisyyteen ei todellakaan tarvitse pyrkiä.

Taskuliinan taittaminen on mukavaa hommaa kun sen taitaa. Siitä ei kannata ottaa turhia paineita vaan harjoittele rauhassa. Taskuliinan taittelu saattaa olla jopa juhlien vetonaula, jos törmäät taitto-ongelmien kanssa painiviin herrasmiehiin, jotka kaipaavat opetusta.

Toivottavasti ohjeista oli hyötyä ja taskuliinan taitto onnistuu kuin tanssi vain, tutustu muihin artikkeleihimme muotiin liittyen tai katso miesten vaatteita koskevat juttumme täältä.


Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Comments are closed.