Vanupuikon käyttö – älä tunge liian syvälle

Vanupuikon käytöstä saatetaan kiistellä huusholleissa, mutta vanha ja hieman leikkisäkin suositus on, ettei korvaa kannata kaivaa millään kyynärpäätä pienemmällä. Vaikku nimittäin poistuu korvakäytävästä itsestään, ja korvakäytävän kaivelu voi johtaa ainoastaan ongelmiin. Faktaahan on, että vaikku kulkeutuu korvakäytävän suulle ja kuivuttuaan putoaa pois. Vanupuikolla korvan kaivaminen siis on täysin turhaa.

Vanupuikolla kaivaminen voi johtaa ongelmiin

Sen sijaan, että vanupuikon käyttö puhdistaisi korvakäytävää, se ainoastaan työntää vaikkuja syvemmälle. Korvalääkäri yleensä jopa tunnistaa vanupuikon ”kroonisen käyttäjän” heti, sillä tärykalvon ympärille kertyy tällöin vaikkua.

Kannattaa muistaa, että tärykalvo on todella herkkää aluetta. Sen ympäristön puhdistamisen kanssa kannattaa olla aina varovainen. Mikäli vahaa kertyy niin paljon korvakäytävään, että se menee tukkoon eli muodostaa ns. vahatulpan, on paras apu veden käyttö. Myös apteekista saatavat tulppaa liuottavat tipat auttavat.

Hakeudu lääkäriin, mikäli korvan tukkeutumiseen liittyy huimausta, vuotoa tai kipua.

Mitä vanupuikon käyttäminen saattaa aiheuttaa?

Miksi sitten ei yleisesti suositella vanupuikkojen käyttöä korviin? Tässä kaksi tärkeintä syytä:

  1. Korvatulehduksen riski kasvaa – äkillisten korvatulehduksien syyt löytyvät yleensä korvan kaivuusta. Lapsien korvatulehduksista jopa 70% johtuu korvan kaivamisesta. Korvavahalla on tarkoitus – se suojaa korvakäytävän ihoa. Vanupuikko raapii suojaavaa pintaa pois, joka taas voi johtaa vaikun kertymiseen sekä tulehduksiin.
  2. Vanupuikko saattaa vahingoittaa tärykalvoa – vanupuikko on yleisin tärykalvon reiän aiheuttaja. Jos haluat välttää tärykalvon repeämisen, varmin tapa on olla puhdistamatta korvaa omatoimisesti vanupuikon.

Muista, herrasmiehen eikä naisen ei kannata kaivaa, vaan liuottaa! Lisää terveysvinkkejä löydät täältä.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.