Vaivaako flunssa? Juoma voi auttaa

Kun flunssa alkaa vaivaamaan, haetaan helpotusta usein lääkkeillä tai höyryhengityksellä, mutta miksei myös juomalla. Flunssajuoma paitsi saattaa parantaa oloa, voi olla myös hyvän makuinen. Kuuma mustaviinimarjamehu on tunnettu vanhan liiton juoma flunssaan mutta keräsimme myös muutaman muun vaihtoehdon. Herrasmiehellä on hyvä olla nimittäin useampi kikka takataskussa. Flunssa ja juoma sopivat yhteen kuin paita ja peppu. Lämmin juoma mieluiten. Tutustu alta vinkkeihimme ja ala taltuttamaan flunssaa.

Inkiväärijuoma

Inkiväärijuoma on Aasiassa jo tuhansia vuosia sitten hyväksi koettu tapa. Inkiväärijuuren vaikutuksien on todettu olevan hyvät ihmiskehoon. Kirpakka inkivääri kuulemma vaikuttaa pintaverenkiertoon hyvällä tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että hikoilu saattaa lisääntyä ja sitä myöden myös flunssainen olo alkaa helpottaa. Inkiväärijuuren arvellaan vaikuttavan terveyteen positiivisesti myös muilla tavoin: sen uskotaan auttavan suolistoa ja niveliä.

Inkiväärijuoman ohje:

  • Leikkaa inkivääristä pois noin 20 gramman pala. Se on käytännössä suurin piirtein muutaman sentin mittainen sekä kahden peukalon paksuinen pala. Inkiväärin kuori ei kelpaa syötäväksi, joten leikkaa se veitsellä pois. Viipaloi sen jälkeen 20 gramman palanen suurin piirtein kolikon paksuisiksi viipaleiksi. Yleensä tällä tavoin saa vajaan 10 kpl viipaleita. Laita n. 0,5 l vettä kattilaan sekä viipaleet sekaan.
  • Sitten kun vesi kiehuu, pistä levy miedoimmalle lämmölle sekä anna veden kiehua pikkuhiljaa raollaan olevan kannen alla 15 minuutista puoleen tuntiin, niin kauan, että inkivääriä liukenee veteen. Poista inkiväärit ennen juoman nauttimista. Nauti inkivääriteejuoma kuumana, makeuta sitä hunajalla tai sokerilla. Ruokalusikallinen hunajaa riittää monesti. Teen maku on tulinen ja karvas sekä hieman myös eteerinen. Mikäli se tuntuu liian tuliselta, laimenna juomaa vedellä. Etsi juuri sinulle sopiva inkiväärijuoman vahvuus. Juoman väkevyyttä voi esimerkiksi vähentää tuoreen inkivärin määrän vähentämisellä.

Tee vaikuttaa yleensä puolen tunnin tai viimeistään tunnin kuluttua – hengitys alkaa helpottua. Juoman teho perustuu siihen, että inkivääri lämmittää ja saattaa poistaa limaa keuhkoputkesta sekä lievittää ärsytystä kurkussa. Sitruuna taas tarjoaa C-vitamiinia, joka yleensä saattaa lyhentää flunssan kestoa. Cayannepippuri on taas omiaan lieventämään kuumetta.

Kirpakka flunssajuoma

Kuuma mustaviinimarjamehu on tosiaan se tuttu ja turvallinen, vanhan kansan suosittelema flunssajuoma. Jos tämä klassikkojuoma flunssaiselle alkaa kuitenkin kyllästyttää, kokeile kirpeää flunssashottia:

  • Purista ensiksi yhden sitruunan mehut ulos. Mehusta sitten muutaman sentin kokoinen pala inkivääriä sekä lisää 1/4 tl cayannepippuria. Käytä juoman makeuttamiseen maltillisesti hunajaa. Sekoita ja nauti. Tämä juoma lämmittää mukavasti ja saattaa lieventää kurjaa flunssan oloa.

Kirpakan flunssahotin voit nauttia pari kolme kertaa päivässä.

Valkosipulitee

Valkosipulin terveysvaikutuksista on ollut paljon puhetta, vaikkakin sen tehoista on vähän tieteellistä näyttöä. Kyseessä siis enemmänkin vanhan kansan uskomus. Valkosipulin lisääminen teen tai maidon joukkoon, tietenkin oman maun mukaan, saattaa lieventää flunssan olotilaa. Valkosipulin, hunajan ja kuuman veden kombinaatio saattaa olla myös hyvä resepti flunssajuomaksi. Myös chilillä terästetty tee voi auttaa, ainakin tukkoiseen nenään.

Kuuma toti

Totin tekemiseen löytyy monia ohjeita, mutta valitsimme tähän nyt viskipohjaisen ja helpon vaihtoehdon. Silloin kun flunssa on pahimmillaan, ei välttämättä ole aikaa ruveta hieromaan juotavaa ihan viimisen päälle. Siksi otimme tämän helpon mutta varman drinkkivinkin flunssaan.

Viskitoti:

  • Sekoita lusikallinen viskiä kuumaan veteen ja lisää mukaan teelusikallinen hunajaa. Annostelua voi toki kokeilla kovemmallakin kädellä, kukin makunsa mukaan.

Tutustu muihin juoma-aheisiimme täältä tai katso lisää vinkkejä terveyteen ja hyvinvointiin liittyen.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.