Perhokalastus on mukavaa kun on välineet kunnossa

Perhokalastus on ikivanha kalastusmuoto ja suosittu sellainen Suomessa. Perhokalastus erottuu selkeästi muista kalastamisen muodoista – ero esimerkiksi yleisempään viehekalastamiseen on se, että pyyntivälineinä toimivat perhot ovat sen verran kevyitä, että heittoja varten täytyy olla käytössä painava, etuosasta kartioitu perhosiima. Perhokalastus kehitettiin alunperin taimenen kalastukseen mutta myöhemmin sitä on käytetty myös muiden veden pinnalta syövien kalojen, kuten esim. harjuksen kalastamiseen. Perhokalastuksessa käytettävät keinotekoiset perhot tehdään sitomalla. Perhot sidotaan niin, että niiden koko, muoto ja väritys vastaavat kalojen luonnollisia ravinnonlähteitä eli tässä tapauksessa yleisimmin hyönteisiä. Perho myös useimmiten toimii yksinkertaisesti vain kaloja stimuloivana houkuttimena – perhon ei siis välttämättä tarvitse jäljitellä kalan luonnollista ravintoa vaan se herättää kalojen huomion muilla tavoin.

Käytössä olevien perhojen skaala on todella laaja, sillä hyönteisfauna on runsas ja jokaisella lajilla on useampi kehitysvaihe. Tämän lisäksi useimmat perhokalastajat sitovat itse perhonsa ja totta kai jokaiselta löytyy oma näkemys siitä, mikä perho tuo kalaa parhaiten. Edellä mainittu hyönteisien jäljittely on lähinnä taimen- ja harjusperhoja koskeva asia.

Tutustu kalastajan verkkokauppaan ja tilaa perhokalastusvälineet täältä

Perhokalastusvälineet monipuolisella valikoimalla

Perhokalastusvälineet löydät kattavasti netistä. Verkkokauppa on oiva tapa tilata kunnon välineet perhokalastusta varten. Perhokalastukseen tarkoitetut vavat ovat yleensä kevyitä sekä pitkiä, kun taas heittosiima on suhteellisen raskas. Heittosiima on useimmiten kartioitu ja siimoja on saatavissa useassa eri painoluokassa, niin kelluvana kuin myös osittain tai kokonaan uppoavana. Siimojen rakenne myös vaihtelee paljon eri käyttötarkoituksien mukaan. WF-siima on eniten käytetty – se on paksu heitto-osaltaan sekä ohenee juoksusiimaksi. Lähiaikoina esiin on myös noussut niin sanottu ”ampumapää”. Kyseinen siima on heittosiimaksi melko lyhyt. Ampumapää toimii hyvin suuren nopeuden heittopainona, joka vetää mukanaan siihen kiinnitetyn liukkaan juoksusiiman heiton aikana. Näin pitkät heitot mahdollistuvat, toisin kuin ns. perinteisellä siimarakenteella on mahdollista heittää. Periaatteessa WF-siima on myös ampupää, ainoastaan kiinteällä juoksusiimalla varustettu.

Perhokalastus - Sissos.fi Perhokelat ovat perinteisiin virvelikeloihin verrattaen erittäin yksinkertaisia rakenteeltaan. Perhokelat sisältävät silloin tällöin ainoastaan rungon ja kelakiinnikkeet sekä siinä akselin varassa pyörivän puolan. Useat perhokelamallit ovat myös jarrulla varustettuja, kalan väsyttämistä varten. Varsinkin isojen taimenien tai lohen kalastukseen perhokelat jarrulla ovat välttämättömiä. Perhokalastusvälineet tilatessasi kannattaakin perehtyä oman tarpeesi mukaisiin varusteisiin ja tilata perhokalastusvälineet juuri oikeilla spekseillä. Kevyttä perhokalastusta varten kela toimii käytännössä katsoen ainoastaan siimavarastona, sillä satunnaisesti voidaan normaalia isompaa kalaa väsyttäessä puolaa jarruttaa käsin tarvittaessa.

Kun kyseessä perhokalastus – hanki joustava vapa

Perhokalastus vaatii vapamateriaalin, jonka on pakko olla joustava. Tällöin heittäminen on mukavaa ja kalan väsytys käy mahdollisimman helposti, sillä joustava perhokalastusvapa väsyttää kalaa. Suosituimpia materiaaleja perhovapaa ajatellen ovat hiilikuitu, greenheard, lasikuitu ja bambusäleistä valmistettu vapa. Bambuvapa on suosittu vielä nykypäivänäkin, vaikka ne ovat kalliita ja nykyäänhän bambuvapoja pystyy tekemään ihan itsekin. Bambuvapa on perhokalastuksessa melkoinen ”supervapa”, sillä sen ohut peruke on oiva juttu haurasleukaisen kalalajin väsyttämistä ajatellen. Moderneja hiilikuituvapoja löytyy niin hitaita eli notkeita herkutteluvapoja, kuin myös nopeita eli jäykähköjä pitkiin heittoihin tarkoitettuja vapoja. Useat niistä ovat vieläpä aika edullisia.

Perho kiinnitetään heittosiimaan perukkeen avulla. Peruke on useimmiten 2-5 metriä pitkä, riippuen vavan mitasta sekä vallitsevista olosuhteista. Peruke kartioidaan valmiiksi tehtaalla tai vaikkapa itse sitomalla useampia eripaksuisia siimoja peräkkäin. Kartiorakenne auttaa perukkeen oikenemisessa heiton jälkeen. Perukkeen kärki saattaa olla tosi ohut, halkaisijaltaan vain 0,12 milliä tai jopa vähemmän. Yleensä perukkeen kärjen olisi hyvä olla mahdollisimman ohut. Silloin perho pääsee ”elämään” kaikkein vapaimmin, ja tällöin perho on helpompi saada käyttäytymään esikuviensa mukaisesti vedessä. Perhokalastuksen kohteina olevien kalojen voima ja koko määrittävät kuitenkin perukkeen kärjen minimipaksuuden, yleensä kokemuksen mukaan. Sivutapsien avulla perukkeeseen on mahdollista kiinnittää myös useampia perhoja.

Perhokalastusvälineet tilatessasi on hyvä muistaa, että heitossa on enemmänkin kysymys siiman heitosta, sillä perho on yleensä niin kevyt, että se olisi yksinään mahdoton heitettävä. Siiman painon on syytä olla siis sopusoinnussa perhovavan ominaisuuksien kanssa. Siksi perhokalastussetit ovat kätevä tapa ostaa kerralla toisiinsa yhteensopivat perhokalastusvälineet. Välineyhdistelmien valinnassa helpottaa yhteensopivuuksia varten kehitetty painoluokitus (AFTM). Painoluokituksen avulla siima ja vapa on helppo valita toisilleen sopiviksi ostotilanteessa. Karkeasti jos ajatellaan, kun perhokalastus on suunniteltu kevyttä harjusta tai siian kalastusta varten, sopivat luokat AFTM #3-5 hyvin. Lohen perhokalastus taas vaatii luokkia AFTM #9-12. Taimen perhokalastus jos on kyseessä, sopii edellä mainittujen painoluokkien välissä olevat luokat.

Tsekkaa verkkokaupasta kattava perhokalastusvälineiden tarjonta

Perhokalastussetit saat edullisesti verkkokaupasta kotiisi toimitettuna

Perhokalastussetit on kätevä tapa tilata kaikki haluamasi kerralla samasta paikasta. Settien ostaminen on etenkin uusille harrastajille kätevä tapa saada helposti kaikki oleellinen perhokalastamiseen liittyen. Perhokalastus lähtee harrastuksena mukavasti liikkeelle, kun löydät itsellesi sopivat perhokalastussetit. Tutustu siis rohkeasti valikoimaan ja tilaa mieleisesi setti parhokalastusta varten. Kokeilemalla se paras perhokalastussetti löytyy.

Tutustu täältä muihin kalastusjuttuihimme tai tilaa kunnon perhokalastusvälineet yllä olevan linkin kautta. Perhokalastus on hauskaa, kun on oikeat setit käytössä.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Fish Written by:

Comments are closed.