Frank Sinatra 100 vuotta

Francis Albert eli Frank Sinatra syntyi 12. joulukuuta 1915 New Jerseyn Hobokenissa. Hän kuoli Los Angelesissa 14. toukokuuta 1998 mutta eilen hänen syntymästään tuli kuluneeksi 100 vuotta. Sinatra tuli parhaiten tunnetuksi laulajana, hänen levytysuransa jatkui peräti kuuden vuosikymmenen verran. Lisäksi miehestä kehittyi elokuvanäyttelijä Hollywoodissa.

Sinatra aloitti uransa 1930–1940-lukujen vaihteessa, ollen Harry Jamesin ja Tommy Dorseyn suosituiden orkestereiden laulusolisti. Frankin sooloura alkoi jo vuonna 1942. Miestä pidetään yhtenä ensimmäisistä teini-idoleista, ajalta ennen Elvis Presleyn suosiota. Sinatra myös ehti lopettaa uransa kertaalleen jo vuonna 1971, palatakseen kuitenkin estradeille 3 vuotta myöhemmin. Grammy elämäntyöstä ja kolme tähteä Hollywoodin Walk of Famella ovat vain pieni osa miehen saavutuksista.

Musiikkiura hakee vertaistaan

Sinatralle ominainen laulutapa oli jazzmuusikoilta omaksuttu melodian tyylittely. Ol’ Blue Eyes, kuten eräs hänen lempinimistään kuuluu, kehitti myös kokonaan uuden tavan pitkittää lauluissa vokaalin sijasta konsonanttia. Tämä käy ilmi monesta hänen elämänkerrastaan, mm. Pete Hamillin ”Miksi Sinatra on tärkeä” -kirjasta. Toki myös kuuntelemalla hänen laulujaan, voit kuulla Sinatralle ominaisen konsonantin venytyksen – ”All Or Nothing At All” lienee tunnetuin kappale, jossa tätä käytetään.

Sinatran tiedetään tehneen tuhansia levytyksiä. Hän oli myös tunnettu perfektionisti, joka vaati että orkesteri soitti aina livenä hänen kanssaan levytyksissä. Miehen tiedetään myös tehneen muutoksia sovituksiin tai tempoon, mikäli sen hetkiset ratkaisut eivät hänen mielestään sopineet lauluun. Sinatra oli tunnettu myös yhden oton miehenä eli hän saattoi kävellä levytyssessioon, vetää biisin kerralla purkkiin, ja kävellä ulos sieltä. Sen verran taitava laulaja oli kyseessä. Frank Sinatra esiintyi Suomessa 16. huhtikuuta 1989, Helsingin jäähallissa.

Elokuvaura oli myös mairitteleva

Frank Sinatra, joka myös ”Chairman of the Board” (Hallituksen puheenjohtaja) lempinimellä kaveriporukassaan kulki, teki myös lukuisia elokuvarooleja. Hän teki riemukkaita tanssielokuvia ja musikaaleja, mutta myös muutaman vakavan roolin. Sotamies Maggion rooli elokuvassa Täältä ikuisuuteen (From Here to Eternity, 1953) toi Sinatralle parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon. Laulu ”High Hopes” Sinatran esittämänä toi parhaan laulun Oscarin elokuvasta Läpiä päässä (A Hole In The Head, 1959).

Frank Sinatra sekä hänen hyvät ystävänsä Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford ja Joey Bishop muodostivat The Rat Pack -porukan, joka teki yhdessä niin elokuvia, musiikkialbumeja kuin myös lavaesityksiä.

Myös mafiakytköksistä on ollut Sinatran ympärillä paljon puhetta, mutta jätetään tämä paljon koluttu aihe tällä kertaa rauhaan. Asiasta voi lukea Wikipediasta lisää.

Kuolema

Pitkälle jatkuneesta, kuuden vuosikymmenen urastaan huolimatta Sinatran terveys heikkeni. Virtsarakkosyöpä ja keuhkon ahtauma riivasivat esiintyjää. Esim. vuonna 1994 hän lyyhistyi lattialle kesken konsertin. Vuonna 1997 hän sai sydänkohtauksen, jonka jälkeen mies vetäytyi julkisuudesta. Sinatra kuoli vuonna 1998 sairaalassa Los Angelesissa. Wikipedian mukaan hänen viimeiset sanansa olisivat olleet: ”I’m losing”. Sinatran viimeinen laulu, jonka hän esitti, oli ”The Best Is Yet To Come”. Tämä lukee myös hänen muistolaatassaan.

Frank Sinatralle on myönnetty Yhdysvaltain korkein siviilikunniamerkki presidentti Ronald Reaganin toimesta vuonna 1984. Hänestä on myös tekeillä ensimmäinen kokoillan elokuva, johon on kaavailtu ohjaajaksi Martin Scorsese.

Jack Daniel’s teki Sinatran kunniaksi muutama vuosi takaperin juhlaviskin. Jack Daniel’s oli Sinatran suosikkiviskimerkki, jonka mies auttoi tekemään tunnetuksi tämän vuoksi.

Lisää herrasmiehistä voit lukea täältä, tai mikäli haluat viihdeuutisia, tutustu niihin tätä kautta paremmin.

Tässä Sinatra ja Elvis yhdessä esiintymässä Sinatran TV-ohjelmassa Elviksen sodasta paluun jälkeen:

Viimeisimmät kommentit

Viimeisimmät artikkelit

Mr Black Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *