Istuva puku – 5 vinkkiä parempaan istuvuuteen

Hyvin istuva puku on meille miehille usein mysteeri, sen löytäminen ja tavoittelu on, kuin graalin malja konsanaan. Herrasmiesblogimme pureutuu tällä kertaa 5 hyvään nyrkkisääntöön, joista tunnistat hyvin istuvan puvun. Miehen puku kun istuu hyvin, on moni ongelma ratkaistu – niin isosta asiasta on kyse. Ja kun olet puvun istuvuuden vihdoin saanut selvitettyä, voit rauhassa keskittyä muihin asioihin.

Miten sitten varmistaa puvun istuvuus?

Hyvin istuva puku tarkoittaa yleensä sitä, että joudut kuluttamaan siihen myös jonkin verran rahaa. Halvat puvut harvoin istuvat hyvin, sen huomaa jo usein ensikertaa edullisempaa pukua sovittaessaan. Toki tarjouksistakin voi hyviä löytää, mutta jos haluat säästää vaivaa, mene suoraan laadukkaampien pukujen luokse – ne myös maksavat usein enemmän rahaa. Laadukkaita ja istuvia pukuja löydät mm. tästä aikaisemmin kirjoittamastamme artikkelista.

Puvun istuvuus löytyy useimmiten, kun noudatat näitä 5 perussääntöä:

1. Olkapää vasten seinää

Mitä tällä saavutat?
Estää sinua ostamasta liian isoa puvuntakkia tai bleiseriä.
Onko puvuntakki liian iso? Testaa se näin
Miten testaat takin istuvuuden?
Laita puvuntakki tai bleiseri päällesi ja nojaa pikkuhiljaa seinää vasten siten, että olkapääsi osuu seinään. Jos takin sisällä oleva olkapääsuoja osuu seinään ensin ja menee ryttyyn, takki on liian iso. Istuvin puvuntakki on sellainen, jossa olkapää ja sen suoja takin sisällä osuvat lähes samaan aikaan seinään. Mitä vähemmän roikkuvaa pehmustetta, sitä parempi.

2. Halausasento

Mitä tällä saavutat?
Pitää olosi luontevana ja mukavana sekä estää saumoja ratkeamasta.
Halaaminen puku päällä kertoo, onko puvuntakki hyvin istuva
Miten testaat paidan tai takin istuvuuden?
Tämä sopii niin kauluspaidan, kuin puvuntakin tai bleiserin istuvuuden testaukseen. Pue paita tai takki päällesi ja leiki halaavasi jotakuta peilin edessä. Jos tuntuu siltä, että jokin sauma on repeämäisillään tai olosi on muuten vain tukala, kuten Hulkilla konsanaan, silloin kauluspaita tai takki ei ole sopiva. Kokeile isompaa kokoa tai eri valmistajan tuotetta.

3. Kädet housun saumaan ja koukista sormet

Mitä tällä saavutat?
Tämä testi kertoo, onko puvuntakin pituus oikea.
Onko puvuntakki liian lyhyt tai pitkä? Sormet koukussa vasten housun saumaa kertoo sen
Miten testaat puvuntakin pituuden?
Pue takki taas päällesi ja anna käsien roikkua rennosti vasten housun saumaasi. Laita sormet koukkuun, aivan kuin olisit tarttumassa vaikkapa kottikärryjen tankoihin. Takin helman pitäisi levätä sormiesi taittuvien nivelien kohdalla. Jos takin helmaa menee myttyyn, takki on liian pitkä. Jos takki jää pari kolme senttiä tai jopa enemmän koukussa olevien sormiesi yläpuolelle, on takki tietenkin liian lyhyt.

4. Sormet kauluksen sisään

Mitä tällä saavutat?
Estää sinua ostamasta liian kuristavaa kauluspaitaa.
Kaksi sormea kauluspaidan kauluksen sisällä saattavat olla liikaa
Miten testaat kauluspaidan mukavuuden kaulan alueelta?
Pue kauluspaita päällesi ja laita napit kiinni ylös asti. Laita tämän jälkeen sormi kauluksen sisään, kaulan ja kauluksen väliin kuvan osoittamalla tavalla. Tästä on eri koulukuntien väittelyä: jotkut sanovat, että jos saat vaivatta enemmän kuin yhden sormen mahtumaan kauluksen sisään, kauluspaita on liian iso. Jotkut sanovat kaksi sormea, eikä enempää. Tavoitteena on kuitenkin se, ettei liian näkyvää rakoa saa jäädä kaulan ja kauluksen väliin, kuitenkaan liikaa kuristamatta paidan pitäjää.

Ai niin, kerroimme taannoin hyvin istuvista kauluspaidoista ja mistä niitä saa netistä. Lue lisää täältä.

5. Ojenna käsi

Mitä tällä saavutat?
Estää sinua ostamasta liian liikkuvaa puvuntakkia.
Onko puvun takissasi liian isot kädenaukot? Näin selvität asian
Miten testaat, ”taisteleeko” puvuntakki päälläsi, kun liikut?
Yllättävän moni arvokaskin puvuntakki tai bleiseri kätkee sisällään aivan liian suuria käsiaukkoja – ihan liito-orava tyyliin. Mitä alempana puvuntakin käsiaukot ovat, sitä todennäköisemmin takki liikkuu ja muuttaa muotoaan päälläsi. Mene taas peilin eteen ja leiki tällä kertaa, että olet kättelemässä jotakuta. Jos takki nousee ylöspäin ja tanssii kuin marionettinukke konsanaan, kun nuken naruista vedetään, silloin kannattaa vaihtaa todennäköisesti kokonaan eri valmistajan takkiin.

Tutustu muihin artikkeleihimme miesten vaatteisiin liittyen – tai katso, miten kirjoitimme vaikkapa muotiin liittyen.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Lake Written by:

Comments are closed.