Hauen syyskalastus on kannattavaa – isot hauet saat loppusyksystä

Syksy on hauen kalastamisen kannalta todellista kulta-aikaa, siksi hauen syyskalastus on suosittua puuhaa. Haukea löydät Suomessa koko maan laajuudelta sekä lähes kaikissa vesistöissä. Se on heti ahvenen jälkeen kotimaassamme toiseksi yleisin saalislaji. Sekä Itämeren rannikko, että järvialueet ovat hyviä alueita hauen kalastusta varten. Voit kalastaa haukea koko avovesikauden ajan sekä myös talvella. Syksyllä hauen kalastaminen on otollisinta siksi, että vesien viiletessä haukien aktiivisuus lisääntyy. Hauki siirtyy merellä matalalle, jahdaten silakkaa. Samoin järvialueilla hauki siirtyy syksyn tullen ja vesien kylmetessä matalaan veteen saalistamaan. Hauen syyskalastus on tällöin todella palkitsevaa.

Hauen kalastus syksyllä – poimi vinkit talteen

Alkusyksyn aikoihin uistinta kannattaa uittaa vielä ripeästi, kun taas vesien kylmentyessä on syytä uittaa uistinta hitaasti. Kannattaa siis valita hidasliikkeisiä uistimia. Loppusyksystä isot hauet tulevat aivan rannan tuntumaan ja viihtyvät parhaimmillaan jopa metrin syvyydessä. Syksyisin tosiaan kannattaa ottaa esille ne pakin suurimmat uistimet ja lähteä tavoittelemaan niitä isoja haukisaaliita.

Hauki voi vaania kivikoissa ja kaislikossa

  • Iso hauki saalistaa usein syksyllä kivikoissa. Kivikoista löydät siis ne isoimmat hauet
  • Syksyllä hauet viihtyvä paljon tuulen puoleisella rannalla
  • Syksyisin myös saarten kärjet sekä karikot ovat potentiaalista haukialuetta
  • Vesikasvillisuus tarjoaa hyvät alueet haukipaikoille – siitä tuleekin suomalainen sanonta: ”lähti kuin hauki kaislikosta”
  • Rannikko on suurhaukien aluetta. Etenkin loppusyksy eli loka-marraskuu ovat aikaa, jolloin voi tavoitella isoja haukia ihan kaislikon laidasta
    • Isot hauet saapuvat kaislikkoon syömään pikkukaloja
    • Kaislikoiden reunojen lisäksi myös salmet ja vedenalaiset kivikot ovat hyviä haukipaikkoja
  • Kesällä ja syksyllä kannattaa merialueilla suunnata sinne, missä kasvaa rakkolevää – sieltä löydät parhaat haukipaikat
  • Pikkuhauki viihtyy rannan tuntumassa ja matalissa lahdissa koko kalastuskauden ajan

Hauki on toiseksi yleisin kala Suomessa - Hauen syyskalastus on hyvä aikaa saada saalista

Hauen kalastus – sesongit

Etelä- ja Keski-Suomi: järvialueilla hauen kalastussesonki kestää aina toukokuun alkupuolelta marraskuuhun asti. Kutemisen jälkeen, toukokuun puolesta välistä kesäkuun puoliväliin on parasta sesonkia suurhaukia pyytävälle. Niin keskikesän kuin syksyn aikoihin suurhaukia tapaa todennäköisimmin syvänteiden laitamilla tai ulapan karikoilta sekä syvistä salmista.

Hauen kalastuskausi alkaa etelärannikolla huhtikuussa, jäiden lähdön jälkeen. Se jatkuu joulukuuhun saakka. Haukia kalastellaan koko avovesiaika ja saalisvarmuus niiden osalta on hyvä. Merialueiden paras suurhaukien sesonki on keväisin, huhti-toukokuussa ennen kutuaikaa – silloin on mahdollista tavoittaa jopa 10-kiloinen hauki. Toinen hyvä sesonki ison hauen kalastamiseen liittyen rannikkovesistössä on loppusyksy. Syys-lokakuusta aina joulukuulle asti voit tavoittaa isot hauet – kylmän vesilämpötilan aikoihin löydät isot hauet matalista lahdista.

Pohjois-Suomi: haukisesonki kestää kesäkuusta lokakuulle saakka. Järvet ja joet ovat hyviä kohteita – etenkin joki voi tarjota todella hyvän suurhaukialueen.

Hauki hyppää vedestä kesällä. Nätti kuva hauesta

Välineet hauen kalastusta varten

Haukea lähdetään yleensä kalastamaan veneellä mutta toki kannattaa yrittää onneaan myös rannalta heitellen. Varsinkin silloin kun kyseessä on hauen syyskalastus. Haukien pyynti rannan tuntumasta uistinta heitellen vaikkapa pienen metsälammen luona onkin perinteistä suomalaista kalastuskulttuuria.

Hauen kalastus avovedestä tapahtuu heitto- tai vetouistellen. Vieheinä toimivat lusikkauistimet, isot vaaput, jerkit, haukilipat ja kalajigit. Talviajan haukivieheitä ovat isot tasapainot sekä pystypilkit. Heittokalastajan lusikkapakin tyypillisimmät mallit ovat 18–30-grammaisia. Niin puhtaat metallivärit kuin myös maalatut vieheet ovat suosittuja. Suomalaisia haukilusikoita ovat mm. Professor, Räsänen ja Krokodil. Teimme kalastusvälineitä myyvistä kaupoista taannoin artikkelin. Tutustu kalastuskauppoihin paremmin täältä.

Vaappu on hauen pyynnin perusviehe niin vetouistelussa, kuin myös heittelyssä. Isolle hauelle kannattaa tarjota 15–20 cm vaappuja. Tunnetuimmat kotimaiset merkit ovat Nils Master, Rapala ja Sepen Tuuri.

Jerkki on hyvä suurhaukiviehe

Jerkkikalastus on nostanut päätään viime aikoina. Se on viime vuosien suosittu kalastusmuoto. Jerkki on hyvä tapa saada rannikolta suurhaukia varsinkin kylmän veden sesonkiaikaan – loistava valinta kun kyseessä on esim. hauen syyskalastus. Buster Jerk ja Nils Master ovat suosittuja jerkkimerkkejä.

Hauki tykkää iskeä suurikokoisiin kala- tai toukkajigeihin. Jigi tavoittaa hauen kesällä, kun kalat uivat syvissä vesissä. Siksi mm. syvyytensä säilyttävät suspendingjigit ovat hauenpyynnissä yleistyneet. Täkyonginta on todella mukava pyyntimuoto, vaikkakin se on menettänyt hieman suosiotaan. Vetouistelussa on kuitenkin käytössä täkyrakseja. Isokokoiset täkyt kannattaa laittaa tietenkin suurhaukea pyydettäessä. Isot lipat voivat olla myös hyviä haukivieheitä, esimerkiksi merkit kuten Mepps, Laxman ja Piker toimivat hyvin.

Haukiperho – suosi kokoa ja näköä

Hauki on yhä suositumpi perhokalastuslajina. Perhon avulla on helppo kalastaa matalassa vedessä, joten hauen syyskalastus voi olla perhon kannalta otollista aikaa. Muiden vieheiden uittaminen matalassa on hankalaa. Haukiperhot ovat tuuheita ja ne on sidottu isoon koukkuun. Haukiperhot eivät muistuta perinteistä lohi- tai taimenperhoa. Haukiperhon paras ominaisuus on juurikin hitaan uittamisen mahdollisuus, joka on tarpeen kylmienn vesien aikaan. Suositun perhomalli lienee Marabou Deceiver.

Mikäli haluat tutustua perhokalastustuotteisiin, vieraile tässä artikkelissamme.

Metalliperuke kannattaa muistaa

Hauki on todella vahva petokala. Siksi välineiden pitää olla kestäviä. Kelana toimii tukeva hyrrä- tai haspelikela. Heittokalastuksen kannalta sopiva mitta vavalle on 7–9 jalkaa. Siiman vahvuus on hyvä olla 0,30–0,40 millin monifil-siimaa tai 0,15–0,25 mm punottua siimaa. Metalliperuke tulee tarpeeseen siksi, että hauella on terävät hampaat. Laita siis siiman päähän metalliperuke.

Kun kyseessä on hauen kalastus, on syytä uittaa viehettä oikeassa syvyydessä, oikealla tavalla. Vieheen värityksellä tai mallilla ei ole yhtä suuri merkitys, kuin uittamistavalla. Kuten todettua, kylmissä vesissä hauki nappaa yleensä ihan rannasta – tällöin rauhallinen uittotyyli takaa saaliin saamisen. Kesällä taas uittamisen vauhti ja liike voivat olla nopeampaa. Lämpimässä vedessä hauki vaanii siis saalistaan syvemmällä ja viehettä kuuluu vajottaa ihan pohjan tuntumaan.

Hauen pilkintä

Hauki on toki myös jännä laji pilkkijälle. Joskus monikiloinen hauki voi päätyä pilkkisiimaan ihan kaislikon tai karikon laidalta. Tärppi voi tosiaan olla sellaista, jonka muistat vielä pitkän aikaa. Kun lähdet haukipilkille, kairaa ensin niin paljon reikiä kuin vaan jaksat kalapaikalle niitä tehdä. Tämän jälkeen juot rauhassa sumpit tai lämpimät mehut ja annat paikan rauhoittua ennen pilkkimisen aloittamista.

Hauen syyskalastus on mukavaa puuhaa, kuten on hauen kalastaminen muinakin sesonkiaikoina. Kannattaa kokeilla! Lisää kalastusjuttuja ja hyödyllisiä artikkeleita kalastamiseen liittyen näet täältä. Lue rauhassa lisää kalastamisesta tai lähde vaikka heti kalaan.

Viimeisimmät artikkelit

Mr Fish Written by:

Comments are closed.